Architectuur

Maggie's Centre OMA geopend

Het door OMA ontworpen Maggie’s Centre in Glasgow is maandag geopend. Het gebouw dient als zorgcentrum voor kankerpatiënten.
Het complex bestaat uit een ring van aan elkaar gekoppelde ruimtes rondom een groene binnenplaats. In de verschillende onderdelen van het gebouw zijn zorgkamers, een grote openbare ruimte, een eetkamer, keuken en een aantal kantoren opgenomen.

De aaneengesloten gebouwdelen variëren in hoogte. Ze vallen onder hetzelfde platte dak, maar zijn aan de onderkant hoger of lager. De relatie met buiten is overal aanwezig; de ruimten bieden uitzicht op de binnenplaats of de omgeving rond het gebouw.

Lily Jenck, de dochter van de oprichters van Maggie’s Cancer Caring Centres Foundation, heeft het ontwerp gemaakt voor het landschap rond het pand en in het midden van de ‘cirkel’. Rem Koolhaas, die het centrum samen met collega Ellen van Loon en associate Richard Hollington ontwierp, vertelt Maggie voorrang te hebben gegeven binnen zijn bureau. “Het project is zo uniek en nodig. We voelden ons vereerd dit gebouw voor deze plek te ontwerpen.”

Lees verder op Architectenweb.nl