Tuin

Mag je zonder vergunning een tuinhuis in je tuin plaatsen?

Mag je zonder vergunning een tuinhuis in je tuin plaatsen?
Als je een royale achtertuin hebt dan wil je daar misschien een blokhut of tuinhuisje neerzetten. Dit kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het kan dienen als fietsenschuurtje of opslag voor tuinmeubelen of gereedschap. Maar je kunt er ook een speelhuis voor de kinderen van maken, of een atelier of werkruimte voor jezelf. Maar de vraag is: Mag je een tuinhuis zonder vergunning plaatsen of is hier toestemming voor nodig? En kunnen je buren eventueel bezwaar maken?

Bouwen in je achtertuin

Vroeger was voor zo ongeveer iedere aanpassing in je achtertuin of aan je woning een vergunning nodig. Dat betekende dat je weken, soms zelfs maanden, moest wachten voordat er een besluit over je aanvraag werd gedaan. Vandaag de dag is een vergunning in veel gevallen niet meer nodig. Je mag een dakkapel plaatsen of zelfs een aanbouw aan je huis. Een Woodpro tuinhuis kun je ook in veel gevallen plaatsen zonder dat hier expliciet toestemming voor nodig is.

De regels voor de huiseigenaar

Veel gemeenten hanteren een percentage regel. Dat wil zeggen dat je een bepaald deel van je tuin mag ‘bebouwen’ zonder dat hier een vergunning voor hoeft te worden aangevraagd. Als je plannen hebt om iets in je tuin te bouwen is het dus zaak om uit te rekenen of je binnen de marges blijft van de vrijstelling voor vergunning. Uiteraard moet het in alle gevallen gaan om een deugdelijke constructie. Je buren kunnen in principe geen bezwaar maken tegen een tuinhuis of blokhut in je tuin als je je daarbij aan de regels houdt. Maar als je op goede voet staat met je buren of de verstandhouding zo goed mogelijk wilt houden is het natuurlijk wel aan te raden om rekening met hen te houden. Denk daarbij aan uitzicht of zon in de tuin.

Zelf een tuinhuis bouwen

Je kunt zelf een tuinhuis bouwen van goede kwaliteit hout. Maar je kunt ook kiezen voor een goedkoop tuinhuis dat je online bestelt. Je kunt kiezen uit verschillende maten en modellen. Je kunt een luifel aan het tuinhuis plaatsen zodat je in de schaduw buiten kunt zitten als het buiten erg warm is. Een tuinhuis kan worden voorzien van ramen en je kunt kiezen uit verschillende typen deuren. Zorg ervoor dat de deur van het tuinhuis wordt voorzien van een goed cilinderslot. Je wilt immers niet dat de spullen die je erin plaatst worden gestolen.

Een tuinhuis bij een huurwoning

Als je in een huurwoning woont dan heb je natuurlijk niet alleen te maken met de regels van de gemeente maar ook met die van de verhuurder. Voordat je in de tuin aan de slag gaat is het zaak te informeren of het is toegestaan om hier een blokhut of tuinhuis te plaatsen. Als je de huur opzegt is de kans groot dat je het bouwwerk weer moet afbreken. Nu zijn veel tuinhuisjes wel ‘recyclebaar’. Je kunt ze afbreken en elders weer opbouwen. Daar moet dan bij je nieuwe woning uiteraard wel de ruimte voor zijn. Als je zonder toestemming een tuinhuisje plaatst, of als dit niet aan de regels van de gemeente voldoet, dan loop je het risico dat je wordt gesommeerd om het weer af te breken. Het is dus belangrijk om je eerst goed te informeren.

Ook interessant