Algemeen

Mag het dorp Doel dan toch blijven bestaan?

Er is nog hoop voor de inwoners van Doel, het dorp dat moet verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse Haven. De auditeur van de Raad van State adviseert om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het toekomstige Saeftinghedok te schorsen. De inwoners van het polderdorp hadden bij de Raad van State de schorsing van het uitvoeringsplan gevraagd. Het Antwerpse havenbedrijf waarschuwt dat een schorsing zware gevolgen kan hebben.

De auditeur van de Raad van State volgt de vraag van actiegroep Doel2020 om het ruimtelijk plan te schorsen in afwachting van de vernietiging ervan. Komende vrijdag wordt er gepleit in de zaak. Wellicht zal de Raad van State in december een beslissing nemen. De Raad van State volgt bijna altijd het advies van de auditeur.

De inwoners van Doel reageren opgelucht, volgens de advocaat van Doel2020 wordt het dorp ook meteen weer woongebied. "Dit is een zeer gunstig teken, temeer er twee argumenten door de auditeur ernstig werden bevonden", zegt advocaat Igor Rogiers van actiegroep Doel2020. "Het advies is niet bindend maar het wordt wel voor het overgrote deel gevolgd door de Raad van State."

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen daarentegen waarschuwt dat er zware gevolgen zijn als het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) geschorst wordt. De uitbreidingsplannen van de haven zullen dan jaren vertraging oplopen, want het Saeftinghedok kan dan niet aangelegd worden.

"Er zijn bedrijven die wachten op de rechtszekerheid die het GRUP hen zal bieden om te investeren in de haven van Antwerpen. Als die rechtszekerheid nu onderuit wordt gehaald, zullen ook die investeringen in vraag worden gesteld", zegt Annik Dirkx van het havenbedrijf.

Ook interessant


Build for Life