Algemeen

Polderdorpen verdwijnen voor havenuitbreiding

De twee gehuchten Ouden Doel en Rapenburg verdwijnen. Ze komen in een overstromingsgebied te liggen en de infrastructuurwerken die nodig zouden zijn voor het behoud ervan zijn te duur. Voor de bewoners komt er een sociaal begeleidingsplan. Dit komt omdat de Antwerpse haven in de toekomst met ongeveer 1.000 hectare mag uitbreiden. Dat staat in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Dat plan maakt de ontwikkeling van een nieuw Saeftinghedok op de Linkerscheldeoever mogelijk.

Op de rechterscheldeoever is er geen plaats voor uitbreiding, maar kiest de Vlaamse regering voor inbreiding en verdichting. Op de linkerscheldeoever voorziet het plan in de verlenging van het Verrebroekdok en de bouw van de Deurganckdoksluis. Er is ook plaats voor nieuw havengebied. In de zogenaamde "Saeftinghezone" is de verdere ontwikkeling van een Saeftinghedok mogelijk gemaakt.

Door de havenuitbreiding is de bewoning in Doel-centrum, zoals eerder beslist, niet langer mogelijk. Maar ook in de gehuchten Ouden Doel en Rapenburg zullen de bewoners moeten vertrekken. De gehuchten komen midden in overstromingsgebied te liggen. Er zouden hoge dijken nodig zijn om de gehuchten te behouden en ook de kosten voor de bereikbaarheid en de nutsleidingen zouden zeer hoog oplopen. In beide woonzones samen zouden nog 18 woningen staan. Voor de bewoners komt er een sociaal begeleidingsplan dat hen moet helpen elders een nieuwe woonst te vinden.

Ook interessant


Build for Life