Algemeen

De dijkmolen van Doel wordt verplaatst

De beschermde dijkmolen in Doel moet worden verplaatst, dat heeft de Vlaamse regering beslist. Ook het beschermde hooghuis en het kerkorgel krijgen een nieuwe locatie. De twee gebouwen zullen steen voor steen afgebroken worden en terug opgebouwd op een nog nader te bepalen plaats. Het polderdorp Doel moet plaats ruimen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.

Procesmanager Jan Hemelaer moet de verhuizing in goede banen leiden. Op Radio 2 Oost-Vlaanderen gaf hij tekst en uitleg bij het project. "Ik heb opdracht gekregen van de Vlaamse regering om convenanten voor te bereiden met afspraken voor de verhuizing", aldus Hemelaer. Hij moet ook op zoek gaan naar de nodige financiële middelen en daarbij kijkt hij vooral naar de overheden die baat hebben bij de uitbreiding van de haven.

Wat de nieuwe thuisbasis van de monumenten wordt, is nog niet duidelijk. Ze blijven in ieder geval in dezelfde regio: "De regering wil dat ze zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke locatie blijven. Ze verhuizen dus niet naar Bokrijk of zo", zegt Hemelaer. "Het Hooghuis wordt wellicht opgetrokken in Prosperpolder, een gehucht van Beveren."

Voor het kerkorgel ligt de verhuizing echter iets moeilijker: "Het is een vrij groot orgel, dus we moeten ergens in Vlaanderen een kerk vinden waar er plaats voor is en waar het ten volle tot zijn recht kan komen", klinkt het.

Voor wie vreest dat de monumenten schade zullen oplopen door de verhuizing heeft Hemelaer geruststellend nieuws: "We willen ze ook restaureren. Het is de bedoeling dat ze er mooier zullen uitzien dan hoe ze er nu bijstaan."

Wat de startdatum betreft, is het nog koffiedik kijken. Hemelaer hoopt in het najaar de convenanten te kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering.

Ook interessant


Build for Life