Interieur

Maastricht boekt € 46 mln af op grondbezit

De gemeente Maastricht boekt € 46 mln af op het gemeentelijk grondbezit. Het bedrag van € 46 mln bestaat enerzijds uit de afboeking van gemeentelijk grondbezit en anderzijds uit voorbereidingskosten van projecten die niet meer doorgaan. Daarnaast wordt een onvermijdbaar tekort van € 8,86 mln afgeboekt op de planontwikkeling Karrosseer. Voor een deel van de afboeking, ongeveer € 25,5 mln, was al budget gereserveerd. Het overige deel dekt het gemeentebestuur uit verschillende posten.

Door de economische crisis en de stabilisatie van het aantal inwoners neemt de vraag naar woningen en kantoren af. Om leegstand in Maastricht te voorkomen, beoordeelde het gemeentebestuur het afgelopen jaar alle plannen voor woningbouw en bedrijventerreinen op haalbaarheid en wenselijkheid. Voor ongeveer 12.000 woningen waren plannen ingediend of gemaakt. Dat aantal is teruggebracht naar 3750 voor de komende tien jaar. Deze keuze heeft financiële gevolgen voor corporaties en gebiedsontwikkelaars, maar ook voor de gemeente zelf. Bij vaststelling van de plannen in 2010 werd uitgegaan van een afboeking van 60 tot 80 mln. Dat blijkt na nader onderzoek € 46 mln te zijn.

De gemeente richt zich als gevolg van de economische crisis en de stabilisatie van de bevolkingsgroei op acht ruimtelijke en economische brandpunten in de stad. De komende tien jaar investeert de gemeente circa € 250 mln in deze brandpunten. Met deze strategie verwacht het gemeentebestuur dat de markt een investering van € 750 mln voor zijn rekening neemt. Het gaat om de herstructureringsplannen Noordwest en Noordoost, Geusseltpark, Belvédère, Centrum, Noorderbrug, Tunnelgebied A2, Randwyck en Beatrixhaven. Het is niet de bedoeling dat buiten die acht brandpunten grootschalige nieuwbouw plaatsvindt.