Verbouwen

Maak je woning klaar voor het najaar

Maak je woning klaar voor het najaar
Vandaag begint de herfst. Het uitgelezen moment om je woning aan een aantal check-ups te onderwerpen. Een belangrijke is het nazicht van je verwarming. Een goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging vermindert. Zeker bij mistig en windstil weer is het risico daarop groter. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting. “Je kan veel problemen voorkomen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman”, aldus Greet Diericx van Bouwunie Installateurs. “Neem dus nu actie. Laat je installateur komen vóór het echt koud wordt.”

In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan. Die inspectie moet gebeuren door een onderhoudstechnicus. Jaarlijks voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en om de twee jaar voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Dit is belangrijk voor de preventie van CO-vergiftiging. Het heeft ook een duidelijk positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu.
Spijtig genoeg is de onderhoudsplicht nog onvoldoende ingeburgerd. Velen stellen het onderhoud van de verwarming door een vakman uit. Maar dat is dus geen goed idee. Niet alleen omdat het eigenlijk verplicht is, maar ook omdat je jezelf leed en geld bespaart.

Voor wie toch bezig is met het najaar-klaar maken van de woning, nog wat tips voor deze periode van het jaar:

  • Ontlucht de leidingen en de radiatoren van je verwarmingsinstallatie en reinig je radiatoren.
  • Sluit buitenkraantjes af en isoleer leidingen en kranen in of tegen koude buitenmuren of in onverwarmde ruimtes zodat ze niet kunnen bevriezen.
  • Maak je dakgoten regelmatig bladvrij zodat het regenwater de juiste weg kan volgen.

Op zoek naar een installateur, onderhoudstechnicus of andere vakman? Vind er een in je buurt op www.vinduwaannemer.be