Nuttige tips om je tuin herfstklaar te maken

Bron: Logic-Immo
Nuttige tips om je tuin herfstklaar te maken
Winter, lente, zomer... Ga goed voorbereid het najaar in. Bij het begin van elk nieuw seizoen heb je wat werk voor de boeg in je tuin. Zo ook nu de herfst in aantocht is. Beginnen de bladeren te verkleuren en van de bomen te vallen? Dan is het stilaan tijd om je tuin herfstklaar te maken! Wil je ook volgend jaar volop van je tuin kunnen genieten, dan doe je er goed aan om nú de handen uit de mouwen te steken en je tuin herfstklaar te maken. Volg dus onze tips en bereid je tuin voor op herfstachtige weersomstandigheden.

1. Maai je gras een laatste keer

Tijdens de zomer was het een wekelijks klusje, maar met het najaar in zicht hoeft je gazon afrijden niet meer zo vaak te gebeuren. Tegen eind oktober mag je je gras een laatste knipbeurt geven. Zet je grasmaaier daarbij in een iets hogere stand. Langere grassprieten nemen meer zon op en voorkomen zo onkruid en mosvorming. Heb je te kampen met kale plekken in je gazon? Strooi daar dan wat graszaad op.

2. Snoei je hagen, heesters en struiken

Als je wilt dat je hagen, heesters en struiken de winter overleven, is het raadzaam om ze alvast te snoeien. Zoniet kunnen ze een gelige gloed krijgen of beginnen doorbuigen. Struiken en heesters snoei je met ongeveer driekwart terug. Heb je rozenstruiken? Verwijder dan alle uitgebloeide stengels en zwakke scheuten.

Hagen probeer je in de mate van het mogelijke bovenaan schaduwvrij te houden. Voldoende zonlicht en frisse lucht vermijden dat er rotting optreedt. Let daar dus op als je ze een laatste keer snoeit.

3. Plant bloembollen voor het voorjaar

Uiterlijk in oktober zou je de bloembollen moeten planten die in het voorjaar bloeien. Denk daarbij aan tulpen, blauwe druifjes en krokussen. Op die manier kunnen de bloemen nog even aansterken voordat het echt koud wordt.

4. Zaai wintergroenten

Heb je een moestuin? Dan is het ideale moment aangebroken om groenten zoals andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla te verbouwen. Ook tuinkers kun je in deze periode zaaien.

5. Ruim gevallen bladeren op

Geen herfst zonder vallende bladeren. Ruim ze zo snel mogelijk op, want bladeren op de grond zorgen ervoor dat de onderliggende planten moeilijker aan het nodige licht en vocht komen. Haal daarvoor je bladhark of bladblazer tevoorschijn.

Terwijl je dan toch in je tuinhuis bent, kun je net zo goed alle zomergerief dat je nu een tijdje niet meer nodig hebt, netjes opruimen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo