Verwarming & Sanitair

Maak je verwarming klaar voor de winter

Het is herfst en dus het uitgelezen moment om je verwarmingsinstallatie in optimale conditie te brengen. Een correct geplaatste en goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging daalt. Nog elke herfst en winter belanden mensen met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis, spijtig genoeg soms ook met fatale afloop. In deze periode van het jaar, zeker bij mistig en windstil weer, is er daarop een verhoogd risico. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting. “CO-vergiftiging kan je voorkomen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman”, aldus Bart Verstraete van Bouwunie Technieken. De mensen zijn zich daar nog onvoldoende van bewust. Neem dus nu actie, vóór de winterkoude toeslaat.

In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties moeten jaarlijks gebeuren voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en tweejaarlijks voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Dit is een belangrijk middel in de preventie van CO-vergiftiging. Het heeft ook een positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu.
Spijtig genoeg is deze onderhoudsplicht nog onvoldoende ingeburgerd en wordt het onderhoud van de verwarming al te vaak uitgesteld.
Informeren en sensibiliseren blijft dus belangrijk. De boodschap is duidelijk. Wie zijn verwarming correct laat plaatsen en regelmatig laat onderhouden door een vakman, bespaart zichzelf niet alleen veel leed, maar ook veel geld.

Voor wie toch bezig is met het winterklaar maken van de woning, nog een bijkomende tip. Om straks het mogelijk bevriezen van kranen en waterleidingen in onverwarmde ruimtes te voorkomen, moet u deze vóór de eerste winterprik isoleren of er een bijkomende verwarming of verwarmingsweerstand rond aanbrengen. Uw installateur kan u ook hier met zijn kennis en ervaring bijstaan. Door advies te leveren bij de voorbereidingen voor het winterseizoen en door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wie werken laat uitvoeren om de risico’s op CO-intoxicatie in zijn of haar woning te verhelpen, kan de Vlaamse verbeteringspremie aanvragen (info: www.wonenvlaanderen.be). Deze bedraagt – als aan de voorwaarden voldaan is – 250 euro voor de plaatsing van een waterverwarmingstoestel op gas met gesloten verbrandingsruimte of het vervangen van een bestaande centrale verwarmingsketel door een hoogrendements-verwarmingsketel met een label HR+, HR Top, Optimaz of Optimaz Elite, 500 euro voor het (ver)bouwen, herstellen of aanpassen van een rookkanaal en 1.000 euro voor de installatie van of omschakeling naar centrale verwarming. Sommige steden en gemeenten geven een aanvullende verbeteringspremie (zie www.premiezoeker.be).

Dé tips om CO-vergiftiging te vermijden

  1. Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw;
  2. Zorg voor voldoende verluchting in de kamer;
  3. Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
  4. Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.

Ook interessant