Verwarming & Sanitair

Voordelen van vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming
Er is steeds meer vraag naar een goede temperatuurregeling in huis. We wonen namelijk allemaal graag in een comfortabel huis en daar speelt de temperatuur een belangrijke rol in. Het weer buiten mag dan in Nederland heel wisselvallig zijn, in huis willen wij ons het hele jaar behaaglijk voelen. Vloerverwarming zorgt voor een behaaglijk klimaat in huis en er zijn nog meer voordelen van vloerverwarming ten opzichte van andere vormen van verwarming.

Energie bespaarpotentieel

Gebruikelijke radiatoren hebben een temperatuur nodig van 22 graden om een behaaglijke klimaat in de ruimte te bereiken. Bij een oppervlaktetemperatuurregelsysteem, oftewel vloerverwarming, wordt dit al bereikt bij een kamertemperatuur van 20 graden. Dat betekent een besparing van 12 procent op de verwarmingskosten. De combinatie met een warmtepomp maakt een verregaande onafhankelijkheid mogelijk van de toenemende energieprijzen. Bij een water/water gevoerde waterpomp kan bij gebruik van grondwater bovendien kosteloos gebruik worden gemaakt van de koelfunctie.

Voordelen van vloerverwarming

Hygiënenormen

Vloerverwarming heeft dus een lagere bedrijfstemperatuur en bevindt zich bijna altijd op kamertemperatuur. Dit leidt automatisch tot betere hygiënische voorwaarden. Het matig verwarmde oppervlak veroorzaakt geen noemenswaardige convectie, omdat er in tegenstelling tot bij conventionele verwarmingslichamen door de lage temperatuurverschillen geen luchtcirculatie is. Daardoor treden geen stofwervelingen op. De meest ideale situatie is een combinatie van wand- en vloerverwarming. Daarbij is het nauwelijks mogelijk dat er vochtige hoeken in de ruimtes kunnen ontstaan, wat schimmelvorming voorkomt.

Koeling

Dezelfde systemen, die tijdens de verwarmingsperiode voor een excellent comfort zorgen, kunnen in de zomer worden gebruikt voor koeling. Om de functie van de oppervlakteverwarming naar koelen over te schakelen, wordt er koud water door het bestaande buissysteem geleid. De oppervlaktekoeling is duidelijk effectiever dan het gebruik van een airco, zeker in combinatie met een warmtepomp of een broninrichting. De Fonterra regelcomponenten zorgen daarbij voor een optimaal klimaat in de kamer, en voorkomen de vorming van condens. Andere voordelen zijn het geluidloos bedrijf en de hoogst mogelijke behaaglijkheid, omdat er geen tocht kan ontstaan.

Vrijheid van vormgeving

De vloerverwarmingssystemen zijn op het zicht niet aanwezig. De muren worden niet ingenomen door radiatoren waardoor deze optimaal gebruikt kan worden. Kortom, de voordelen van vloerverwarming zorgen voor meer woongenot.

Ook interessant