Vloerbekleding

Welke vloerbekleding is geschikt voor vloerverwarming?

Wil je maximaal genieten van je vloerverwarming? Dan is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de vloerbekleding. Deze bekleding moet niet enkel bestand zijn tegen de temperaturen van je verwarming, maar ze moet ook in staat zijn de warmte gelijkmatig te verspreiden doorheen de ruimte. We zetten de verschillende types vloerbekleding op een rij.

Steen, beton en tegels met vloerverwarming: alles mag!

Voor een vloer bestaande uit tegels, gezonken marmer of natuursteen is vloerverwarming geen enkel probleem. Deze materialen zijn niet geïsoleerd en verspreiden de warmte gelijkmatig over de ruimte. En dat is 100% het doel van vloerverwarming! Om scheuren in vloertegels te voorkomen kies je best voor grote tegels met doorlopende voegen.

Kijk uit met tapijt en warmte

Indien je graag vloerverwarming met tapijt wil combineren, bijvoorbeeld in de slaapkamers, kies dan voor een dun, antistatisch tapijt met een goedkeuringslabel voor vloerverwarming. Zo voorkom je ‘haaruitval’ van je tapijt en gaat de warmte van je vloerverwarming niet verloren. Vergeet dik tapijt met schuimrug. Deze tapijtvariant isoleert zeer goed en het risico bestaat dat er, door de warmte, na verloop van tijd slechts poeder overblijft van het tapijt.

Kurk, pvc en linoleum, gegarandeerd compatibel met vloerverwarming?

Voor vloerbekleding uit kurk, pvc of linoleum moet je eerst zeker zijn dat ze compatibel zijn met vloerverwarming en het nodige certificaat dragen. Verifieer goed met je leverancier dat de thermische weerstand van de deklaag niet hoger is dan 15 m² K / W. Let wel op, de vloerbekleding moet antistatisch zijn en mag maar een beperkte dikte hebben om de warmte goed door te laten. Om problemen met vocht te voorkomen kan je best een plastic folie voorzien tussen de ondergrond en de vloerbekleding.

Vloerverwarming en parket? Ja, maar…

Houd je van de warmte en charme van parket? Goed nieuws: parket en vloerverwarming zijn perfect combineerbaar… Wel onder bepaalde voorwaarden. Hout is namelijk een levend materiaal dat reageert op warmte en vocht afkomstig van de vloerverwarming. Bij temperatuurschommelingen zet hout uit en gaat het kraken. Vermijd daarom beuk, esdoorn of es, deze reageren sterk op warmte en vocht.

Om warmteverlies te voorkomen, kies je best voor parket met een maximumdikte van 18mm. Zo is er rechtstreeks contact met de warmte van de ondergrond.

Nog enkele tips voor de plaatsing van de vloerbekleding

Laat de vloerbekleding gedurende enkele dagen in de kamer acclimatiseren vooraleer deze te plaatsen. Tenzij het gaat over een tegelvloer of een vloer uit natuursteen. Bij het plaatsen van de vloer, moet de vloerverwarming altijd uitgeschakeld zijn. Koos je voor een vloerbekleding uit pvc? Wacht dan 48 uur vooraleer je de vloerverwarming weer aanzet. Bij vloerbekleding uit natuursteen of tegels kun je best zelfs 7 dagen wachten.

Ook interessant