Zonwering

Maak je woning hittegolfproof

Maak je woning hittegolfproof
Beeld: Renson - Screens zijn een ideale, elegante oplossing om zonnewarmte ’s zomers buiten te houden en oververhitting te voorkomen
We hebben allemaal graag veel daglicht binnen en dus kiezen we voor grote ramen, liefst met zo smal mogelijke raamprofielen. Maar wie de zon vrij spel laat, krijgt in een goed geïsoleerd en luchtdicht huis op hete dagen bijna onvermijdelijk te maken met oververhitting. En eens de warmte binnen zit, krijg je ze maar moeilijk buiten.

Met zonwering aan de buitenkant van je ramen houd je de zonnestralen tegen nog voor ze de ramen bereiken. Screens zijn tegenwoordig bijzonder populair. Ze zorgen ervoor dat het binnen niet opwarmt, zonder dat je het zicht op buiten verliest.

Wie op zeker wil spelen, combineert buitenzonwering met inbraakveilige en insectenwerende nachtkoelingsroosters. Overdag de screens naar beneden en ’s nachts je woning op een passieve, natuurlijke manier ‘spoelen’ met koelere lucht: het is niet alleen een energie-efficiëntere oplossing, het levert ook een veel aangenamer gevoel dan koelen met airco.

Een broeikaseffect in huis

In tegenstelling tot zuiderse landen bouwen wij mét de zon. We voorzien grote glasoppervlakken met een zongerichte oriëntatie om zoveel mogelijk te profiteren van warmte en licht. In de winter en in het tussenseizoen is dat zeer aangenaam. Maar ‘s zomers kan de kamertemperatuural razendsnel met 10 °C stijgen in een huis met een zongerichte gevel die voor 50% uit niet-zonnewerend glas bestaat. Bij een buitentemperatuur van 25 °C wordt het binnenshuis dus al gauw 35 °C.

Wil je dit broeikaseffect voorkomen en je E-peil zo laag mogelijk houden? Dan is het belangrijk dat je het risico op oververhitting beperkt. Het aantal graaduren dat de temperatuur in een woning boven de 23 °C stijgt, wordt aangegeven in Kh. Als die indicator de drempelwaarde van 1.000 Kh overstijgt, is er kans op oververhitting. Dan wordt er sowieso koeling in rekening gebracht in de EPB-berekening en dat doet je E-peil stijgen.

In een BEN-woning moet de oververhittingsindicator onder de 6.500 Kh blijven.

Bij hogere waardes wordt de besparing op verwarmingsenergie door goede isolatie en luchtdichtheid teniet gedaan door een hoger energieverbruik voor koeling en ventilatie. En dat is niet de bedoeling … Je maakt je woning hittegolfproof door er van in de ontwerpfase rekening mee te houden. Kiezen voor de juiste zonwering is een absolute must.

Hou oververhitting tegen

Zonne-energie is heerlijk in de lente, herfst en winter, maar in de zomer kan ze je huis te warm maken. Een aircosysteem is niet de beste oplossing: het verbruikt al snel 1.000 Watt of meer. En dat is slecht voor je energiefactuur en voor het milieu!

Om ’s zomers oververhitting te voorkomen en in de winter toch een maximum aan zonlicht binnen te halen, moet je grondig nadenken over de oriëntatie, afmetingen en plaatsing van de ramen, en over de zonnetoetredingsfactor van het glas. Ramen en beglazing hebben immers een grote invloed op het E-peil van een woning.

Om de oververhittingsindicator van je BEN-woning onder 6.500 Kh te houden, besteed je van in de ontwerpfase aandacht aan:
  • de themische massa of ‘zwaarte’ van de constructie;
  • thermische isolatie;
  • de oriëntatie van de vensters;
  • lichtdoorlaat;
  • zonwerende coating van de beglazing;
  • beschaduwing van vensters door luifels of bladverliezende struiken en bomen.

Zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing is een must voor zuidgerichte ramen, zeker bij grote glaspartijen. Het ziet eruit als gewoon dubbel glas, maar op de spouwzijde van het buitenglasblad zit er een onzichtbaar laagje. Zonwerend glas houdt twee keer zoveel zonnewarmte tegen als gewoon dubbel glas. Gewoon dubbel glas laat ‘s zomers tot 75% van alle warmte door, zonwerende beglazing maar 38%.

Buitenzonwering is efficiënter

Zonwerend glas plaatsen is een efficiënte manier om zonnewarmte buiten te houden. Zo voorkom je dat het te warm wordt in je woning. Maar zonwerend glas houdt ook de warmte van de winterzon tegen. Daarom wordt eerder zonwering aangeraden, omdat je dan op koude dagen de zonnewarmte kan benutten om de woning op te warmen.

Er bestaan twee types zonweringen: aan de buitenkant van het raam en aan de binnenkant van het raam. Buitenzonweringsystemen zijn het meest doeltreffend: ze houden de zonnestralen tegen voordat ze zich een weg banen door het glas. Zonweringsystemen aan de binnenkant schermen pas af als de zonnestralen al door het raam naar binnen gekomen zijn. De warmte zit dus al tussen het glas en het gordijn of de lamellen opgeslagen. Buitenzonwering houdt 85 à 90% van de warmte-energie tegen, binnenzonwering maar 35 à 65%.

Welke zonwering kiezen?

Welke oplossing het beste is voor jouw woning hangt in eerste instantie af van de functie van de ruimtes:
  • Voor een leefruimte die uitkijkt op de tuin kies je best een buitenzonwering waardoor je nog naar buiten kan kijken, zoals een luifel boven het raam of een screen die voldoende doorkijk biedt.
  • In een bureau is het belangrijk dat je bij laagstaande zon verblinding kan voorkomen. Hier zijn screens, verticaal geplaatste lamellen of schuifpanelen de ideale oplossing.
  • In slaapkamers bieden screens met een verduisterend doek de beste bescherming.

Het tweede criterium is de oriëntatie. Bij ramen op het zuiden tot zuidoosten staat de zon in de zomer nooit laag, mogelijke verblinding is dus uitgesloten. Bij een oostelijk of westelijk georiënteerd raam staat de zon altijd laag, winter en zomer. Voor ramen op het zuiden tot zuidoosten is een luifel een interessante oplossing. Voor ramen naar het zuidwesten en westen kies je beter voor screens of aluminium lamellen. Ook ideaal voor het zuidwesten en westen zijn schuifpanelen met geïntegreerde screens of aluminium of houten lamellen.

Donkere screens zijn efficiënter dan lichte kleuren

Voor grote glaspartijen zijn screens zeker de beste oplossing. Screens zijn strak gespannen doeken met kleine perforaties die je aan de buitenkant van het raam neerlaat. Ze laten licht binnen maar weren uv-straling en warmte. De meeste zijn gemaakt van acryl- of polyestervezels. Acrylvezels isoleren goed en zijn gemakkelijk te onderhouden. Polyestervezels zijn ongevoelig voor scheuren en slijtage. De kleur bepaalt niet alleen het uitzicht maar ook de efficiëntie. Een doek in een donkere kleur filtert meer dan 90% van de zonnestraling. Een zonweringsdoek in een lichte kleur laat meer licht en uv-stralen door.

Wil je de zonnewarmte weren en tegelijkertijd ventileren? Dat kan, met screens die bovenop het raam gemonteerd worden en voorzien zijn van een zelfregelend ventilatierooster dat zorgt voor de toevoer van verse lucht in je woning.

Maak je woning hittegolfproof
Beeld: Renson - Buitenzonwering is veel efficiënter dan binnenzonwering omdat ze de warmte tegenhoudt voordat ze je woning binnendringt. Voor grote ramen op het westen en zuidwesten kies je het best voor screens.

Voor elk type raam de passende zonwering

Screens bestaan in een brede waaier aan kleuren, weefpatronen en types. Heeft je huis ramen met minimalistische profielen? Hoekvensters? Een schuifraam of een platdakvenster? Voor elk type raam is er een passende buitenzonwering. Zo ben je zeker van een aangenaam binnenklimaat. Het hele jaar door.

Ook interessant