Woonleningen

Een duidelijk financieel plan voorkomt verrassingen

Een duidelijk financieel plan voorkomt verrassingen
Het eerste wat je doet als je wil bouwen, is je spaarcenten tellen en kijken hoeveel je ouders of grootouders eventueel willen toesteken. Zelfs al sta je er financieel goed voor, toch moet je allicht een hypothecaire lening of woonkrediet afsluiten om de bouw van je BEN-woning te financieren.

Wacht zeker niet tot de plannen van je huis getekend zijn om met de bank te gaan praten. Je weet best vooraf welk bedrag je met gemak kan lenen om het budget te bepalen waarbinnen je bouwproject moet passen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en houd je na de maandelijkse afbetaling van je krediet genoeg geld over om comfortabel te leven.

Hoe je BEN-woning financieren?

De bank zal al je financiële vragen beantwoorden. Welk bedrag kan je lenen gezien de eigen middelen die je hebt? Hoeveel kan en wil je maandelijks afbetalen? En over welke looptijd? Wat zijn voor jou de interessantste financieringsmogelijkheden? Een vaste of een variabele rentevoet? Vergeet niet dat je naast de bouwgrond en de woning nog heel wat andere zaken moet betalen zoals de notariskosten, registratierechten, de verloning van de architect, stabiliteitsingenieur, EPB-verslaggever en veiligheidscoördinator en allerhande verzekeringen.

Hoe sluit je een woonkrediet af?

Met een woonkrediet leen je bij een kredietverstrekker – meestal een bank – een bepaalde som geld om jouw project te realiseren. Je betaalt de lening op vaste tijdstippen terug. Gemiddeld lopen zo’n leningen 20 jaar.

Wanneer je een woonkrediet afsluit, moet je de bank garanties geven. Meestal gebeurt dat via een hypothecaire inschrijving: je woning dient dan als onderpand. Voor die inschrijving moet je langs bij de notaris die er een akte voor opstelt. De kosten van de notaris en zijn ereloon moet je met eigen middelen betalen – je kan er dus niet voor lenen. Daarnaast ben je verplicht een schuldsaldoverzekering af te sluiten voor als je zou overlijden voordat de lening is afbetaald.

Wat houdt een hypothecaire lening in?

Je leent een bepaald bedrag tegen een vaste of variabele intrestvoet.

  • Een vaste intrestvoet verandert niet gedurende de hele looptijd van het krediet. Zo’n intrestvoet is aangeraden als de rente laag staat.

  • Een variabele rentevoet kan om de zoveel jaar stijgen of dalen, binnen een vooraf vastgelegde marge. Een stijging is altijd beperkt tot een vooraf bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%, bij jaarlijks herzienbare formules gelimiteerd tot maximum 1% per jaar de eerste drie jaar) en kan nooit hoger oplopen dan het dubbele van de oorspronkelijke intrestvoet.

Welk bedrag kan je lenen om je droomhuis te bouwen?

Om te bepalen welk bedrag je kan lenen om je BEN-woning te bouwen, neemt de bank verschillende factoren in aanmerking, waaronder:

  • je terugbetalingscapaciteit;
  • het deel van de aankoop dat je met eigen geld financiert;
  • de geschatte waarde van de grond die je wil kopen en de woning die je wil bouwen;
  • de waarborgen die je kan geven.

Simuleer hoeveel je kan lenen

Bepaalde banken bieden een kredietsimulator aan, waarmee je een informatieve simulatie kan maken. Zo krijg je een idee van wat je kan lenen voor je woonkrediet en dus een beter zicht op je mogelijkheden.

Ook interessant