Architectuur

MVRDV schrikt van associaties 11 september

MVRDV is erg geschrokken van de reacties op het ontwerp dat het bureau donderdag presenteerde voor torencomplex The Cloud in Seoul. Veel mensen associëren de impressies met de aanslagen op het WTC van 11 september 2001. “We vinden het vooral erg dat mensen zich persoonlijk aangevallen voelen”, vertelt woordvoerder Jan Knikker van het Rotterdamse bureau.

“Het ontwerp is voortgekomen uit een drie maanden durend proces en in die periode hebben we de associatie met 9/11 helemaal niet gehad”, zegt Knikker. “Ook onze klant en de kranten in Zuid-Korea dachten er niet aan. Pas toen het op de website Dezeen en in Amerikaanse media werd besproken, kwamen dergelijke reacties op gang.”

MVRDV wordt sindsdien bedolven onder de mails, en ook ontvangt het vervelende telefoontjes, aldus de woordvoerder. “We vinden het vooral heel erg dat mensen zich persoonlijk aangevallen voelen. Van één persoon ontvingen we bijvoorbeeld een mail waarin hij vertelde dat de Amerikanen Europa ooit bevrijd hebben. En nu doen we ze zoiets aan.”

Knikker wijst erop dat het vooral één impressie is die aan de aanslagen doet denken, die waarop het hangende volume schuin van onder is te zien. Het beeld lijkt op dat van de ontploffingen die de gekaapte vliegtuigen veroorzaakten in de WTC-torens.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant