Nieuwbouw

MAS: Een tipje van de sluier, een jaar voor opening

Een jaar voor de officiële opening gooit het MAS | Museum aan de Stroom de deuren heel eventjes open. Het grote publiek kan het gebouw van binnenuit bewonderen en genieten van de adembenemende zichten over de stad van op de MAS-boulevard. Het MAS ontsluiert echter ook enkele geheimen over de thema’s die het museum aansnijdt, over de dynamische museumopstelling en over de interactie tussen het heden en het verleden, tussen Antwerpen en de wereld.

Het MAS | Museum aan de Stroom vertelt verhalen over Antwerpen in de wereld en de wereld in Antwerpen. Het MAS vertelt verhalen over het heden en het verleden, en over hoe er in de havenstad nog elke dag nieuwe verhalen worden geschreven. Het MAS is de ontmoetingsplaats bij uitstek om elke dag opnieuw een nieuw verhaal te beginnen, in het MAS-café, op het museumplein, in de MAS-boulevard of in de museumruimtes zelf.

Meer dan een museum

Het MAS telt tien verdiepingen. De balie en het museumcafé ‘STORM’ bevinden zich op het gelijkvloers, de eerste verdieping is niet toegankelijk voor het grote publiek, dit zijn de kantoren. Op de tweede verdieping kunnen de bezoekers een blik werpen op de niet-tentoongestelde objecten van het museum in het kijkdepot. Het is de plaats waar de (gast)curatoren van het museum hun keuze maken uit de honderdduizenden objecten en waar erfgoed in de beste omstandigheden wordt bewaard. De derde verdieping is voorbehouden voor tijdelijke tentoonstellingen. Op verdieping vier tot en met acht wordt de vaste collectie van het MAS gehuisvest. De negende verdieping is voorbehouden voor het MAS-restaurant ’t Zilte en feestzaal ‘9 Beaufort’. Het dakterras op tien hoog, zorgt voor de meest adembenemende zichten op Antwerpen. De steeds veranderende stad, stroom en haven worden het grootste collectiestuk van het museum.

Een dynamisch museum

De vaste collectie van het MAS bestaat uit 470 000 objecten, samengesteld uit de collecties van het Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskundemuseum, een deel van de collectie van het Vleeshuis en de collectie Paul en Dora Janssen-Arts. De objecten uit deze verschillende collecties worden echter niet naast mekaar tentoongesteld. Ze worden met elkaar verbonden in een dynamische opstelling op vijf verdiepingen en in vier verschillende thema’s: ‘Een haven als kruispunt’, ‘Een stad in de wereld’, ‘Mensen en macht’ en ‘Leven en dood’.

De dynamiek van het nieuwe stadsmuseum zet zich verder in de semi-permanente opstelling van de objecten. Om het jaar worden er andere objecten uit de vaste collectie tentoongesteld, objecten die tot dan veilig bewaard worden in het MAS-depot.

Een WAUW-museum

De vijf verdiepingen waar de vaste collectie is ondergebracht, zijn dan weer onderverdeeld in verschillende ruimtes. Ze leiden de bezoeker door de tentoonstellingsruimte alsof ze naar een theaterstuk kijken. Elke ruimte speelt een specifieke rol in de beleving van het thema: de wake-up ruimte (waar het thema lichtjes wordt aangeraakt), de introductieruimte (diepgaande introductie tot het thema), de focusruimte, de wauw-ruimte (algemene voorstelling van het thema), de concentratieruimte (hier wordt dieper ingegaan op het thema), de kennishoek en de sporenruimte (de ruimte waar de bezoeker zelf zijn sporen mag nalaten).

Ook interessant