Nieuwbouw

Luchthaven van Zaventem krijgt nieuwe pier

Brussels Airport wil de komende vijf jaar fors investeren in een nieuwe pier. Het gaat om een gevoelige uitbreiding van de A-pier, waar de Europese vluchten aankomen en vertrekken. De luchthaven wil ook oude gebouwen renoveren om er kantoren van te maken, en dat moet bedrijven aantrekken. Het plan om een lowcostterminal te bouwen, wordt opgeborgen.
Luchthavenuitbater Brussels Airport Company investeert de komende vijf jaar 460 miljoen euro "in tientallen grote en kleinere projecten" om het comfort van de passagiers te verhogen. Dat blijkt uit het ontwikkelingsplan 2011-2016.

Meest opvallende element is de bouw van een nieuwe pier: "Pier A West", die vanaf 2015 operationeel moet zijn. Het gaat om een verlenging van de bestaande Pier A, van waaruit momenteel de Europese vluchten vertrekken en ook de Afrika-vluchten van Brussels Airlines.

"Pier A West zal luchtvaartmaatschappijen toelaten om hun hubactiviteit grotendeels te concentreren binnen dezelfde zone", zegt de luchthavenuitbater. Hoeveel gates er precies zullen bijkomen, is nog niet beslist. "Pier A West zal minder lang zijn dan Pier A met zijn 31 gates, maar er zal wel een substantieel aantal gates bijkomen", luidt het. Brussels Airport heeft momenteel in totaal 54 gates.

Dankzij de extra gates zullen ook meer vluchten rechtstreeks ingescheept kunnen worden, zodat passagiers minder vaak van bussen en vliegtuigtrappen gebruik zullen moeten maken om tot in het vliegtuig te geraken.

Brussels Airport gaat voorts investeren in een nieuw verbindingsgebouw tussen de luchthaventerminal en Pier A. Een ander project is de renovatie van het administratief gebouw van de oude terminal op de luchthaven. In vrachtluchthaven Brucargo ten slotte is onder meer een nieuw vrachtgebouw gepland.