Architectuur

Loodskamperen

In het domein Hoge Rielen verbouwde Teema architecten een bestaande loods om tot een verblijfplek die een vorm van kamperen aanbiedt tussen het gewoon buiten kamperen en het slapen in een paviljoen, waarmee het pioniert met een tot dusver vrij uniek concept.
Door de opdrachtgever, het Agentschap Facilitair Management van de Vlaamse Gemeenschap, werd gevraagd naar een comfortverhoging van de oude militaire loodsen bij kampeergronden 1, 3 en 7. In concreto bestond die comfortverhoging uit extra sanitair voor de kampeergrond, een keuken, en de mogelijkheid te slapen in een verwarmde ruimte.

Concreet werd dit door Teema Architecten vertaald als een vorm van 'loodskamperen', waarbij in loods K1 en K3 een verwarmde en geïsoleerde slaapbox wordt geschoven voor respectievelijk 60 en 40 personen. Het slapen zelf gebeurt zowel in alkoven langs de wanden van de loods alsook op de vloer van de slaapbox.

De slaapbox wordt natuurlijk verlicht via enkele 'toeters' tussen slaapbox en de dakhelling van de loods. Aan de andere zijde van de loods bevindt zich een onverwarmde keukenbox. Om het energieverbruik te minimaliseren wordt ook de ruimte tussen keuken- en slaapbox niet verwarmd. Uit respect voor de oorspronkelijke structuur opteerden de ontwerpers ervoor om de bestaande spanten over de hele loods zichtbaar te laten. Buiten de loodsen wordt een sanitaire box gepland - eigenlijk 3 boxen onder een zelfde dak - met name een sanitaire box met douches en toiletten voor respectievelijk jongens en meisjes, met tussen beide boxen een box met technische berging en badkamer voor mindervaliden.

Lees verder op Architectura.be