Nieuwbouw

Logische daling van vergunde nieuwe woningen

In het derde kwartaal van 2010 kende het aantal vergunde nieuwe woningen een grote terugval: -31% in vergelijking met de drie maanden daarvoor. Dit was een logisch gevolg van de stijging die in het tweede kwartaal werd genoteerd (+28%). Veel bouwers wilden toen immers de deadline 31 maart 2010 halen om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken. De positieve signalen over de bouwactiviteit en de renovatievergunningen zijn betekenisvoller, maar blijven broos. De conjunctuurbeoordeling van de aannemers is in de loop van januari verslechterd.

Stemming van de aannemers

De resultaten van de conjunctuurenquête van de maand januari tonen aan dat na vier maanden verbetering de stemming van de aannemers een beetje verslechterd is. De kloof tussen de pessimistische conjunctuurbeoordelingen (14,7%), talrijker dan de optimistische, (11,3%) werd op die manier weer lichtjes groter.



Activiteit neemt toe met 0,5%

De laatste ramingen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vermelden dat de sectorale activiteit zich tijdens het derde kwartaal zal herstellen (+0,5% op kwartaalbasis). In totaal vertoonde de activiteit van het derde kwartaal 2010 dus een stijging met 1,23% vergeleken met het vierde kwartaal 2009. Daarmee neemt de activiteit meer toe dan de werkgelegenheid (0,7%) tijdens dezelfde periode.

Orderboekjes: werk voor 5,31 maanden

Tijdens de periode van november 2010 tot januari 2011 gaven de aannemers aan dat zij beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,31 maanden, dit is een hoger niveau dan dat voor de periode van augustus tot oktober 2010 (5,26 maanden).

Woningbouw: daling bij nieuwbouw en stijging bij renovatie

Het aantal nieuwe woningen dat vergund werd tijdens de maanden juli tot september 2010 (11.449) viel sterk terug vergeleken met de vorige drie maanden (-31%).

Deze daling is het logische gevolg van de versnelling van de formaliteiten voor een bouwaanvraag, die tot zeer hoge cijfers voor het tweede kwartaal heeft geleid. Veel bouwers wilden toen immers de deadline 31 maart 2010 halen om nog in aanmerking te komen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief op een schijf van 50.000 € van de werken.

De renovatievergunningen hadden betrekking op 8.645 woningen tijdens de maanden juli tot september 2010, en vertoonden een stijging met 3% vergeleken met de vorige drie maanden.

De recentste trendindicatoren, die dateren van mei 2010, wijzen op een positieve ontwikkeling voor de nieuwbouwwoningen, maar op een terugval voor de renovatie. De volatiele maandcijfers laten nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. Toch tekenen ombuigingen zich al af, vooral voor nieuwbouw.

Niet-woningbouw: -2% voor nieuwbouw en +8,4% voor renovatie

De subsector niet-woningbouw maakte gedurende de maanden juli tot september 2010 een uiteenlopende ontwikkeling door. Het volume vergunde nieuwe gebouwen bedroeg 11 miljoen kubieke meter of 2% minder dan tijdens de maanden april tot juni. Maar het aantal vergunde renovaties steeg tijdens dezelfde periode van 1.282 naar 1.390 (+8,4%).

De recentste trendindicatoren, die dateren van mei 2010, vertonen zowel voor de nieuwbouw als bij renovatie een daling. Ondanks de volatiliteit van de maandcijfers en hoewel het nog te vroeg is om de trendzetting van de maanden juni tot september te kennen, suggereren de recentste cijfers geen verbetering voor nieuwbouw terwijl zij wijzen op tekenen van herstel bij de renovatie.

Faillissementen: stijging eind 2010

Het aantal in de bouw getelde faillissementen in de periode van oktober tot december 2010 (411 bedrijven) steeg met 8,2% in vergelijking met de vorige drie maanden. Na een periode van windstilte gaat de recentste trend, die dateert van augustus 2010, dan ook omhoog. De volatiliteit van de cijfers laat nog niet toe om een conclusie te trekken voor een recentere trendzetting. De brutocijfers suggereren echter dat deze stijging zich tijdens de laatste maanden van 2010 heeft doorgezet.

Ook interessant