Algemeen

Correcte prijzen leiden tot meer gezonde bouwbedrijven

De Antwerpse bouwbedrijven laten een meer positieve klok luiden. Het dieptepunt van de crisis lijkt voorbij. Er is opnieuw voldoende werk en de werkgelegenheid bleef op peil. Enkel de prijzen volgen nog niet. Nochtans zijn correcte prijzen essentieel voor de gezondheid van de sector en de hele economie. Dat is de boodschap van Koen Kempeneers, zaakvoerder van bvba Janssens uit Schoten en voorzitter van Bouwunie Antwerpen, op de vierde “Bouwlounge Antwerpen” van vanavond in de toonzaal van Desco Sanitair in Wijnegem. Bouwlounge Antwerpen is het grootste netwerkevent voor de bouwsector in de provincie Antwerpen en vindt om de twee jaar plaats. 200 bouwondernemers en andere geïnteresseerden uit de Antwerpse bouwwereld tekenen present.

Tijdens de vorige editie van de Bouwlounge Antwerpen in november 2009 stond de wereldeconomie op z’n kop ten gevolge van de financiële en economische crisis. Niemand kon toen voorspellen wanneer, hoe en vooral wie deze crisis zou overleven. Ondertussen zijn we twee jaar verder. Het is tijd om vooruit te kijken en ook de laatste horden naar een stabiel economisch klimaat te nemen. De bouwsector vertoont immers duidelijke tekenen van herstel. Zowel op het vlak van activiteit als van werkgelegenheid boekten de bouwkmo’s vooruitgang. Met 101,1 punten scoort de Antwerpse bouwbarometer in het derde kwartaal duidelijk beter dan in het tweede toen Bouwunie een 99,5 optekende. De bouwbarometer staat daarmee eindelijk niet meer in het rood. Een score van meer dan 100 punten wijst op een licht positief evoluerende bouwconjunctuur. Vooral het werkvolume is toegenomen want de prijzen die de bouwbedrijven voor hun werk kunnen aanrekenen, volgen nog niet en zijn integendeel nog verslechterd.

Uit de bouwbarometer blijkt meer in het bijzonder dat 47% van de Antwerpse bouwkmo’s nu meer werk heeft dan in het tweede kwartaal van het jaar. 12% verwacht nog eens een toename van het aantal opdrachten in de eerstvolgende maanden. Het orderboekje is op langere termijn iets minder goed gevuld. Dit heeft te maken met het aflopen van de btw-maatregelen uit het federale relanceplan (voor nieuwe woningen). De lagere btw op een schijf van 50.000 euro voor de bouw van een nieuwe woning en het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw in heel België hebben de bouwsector ondersteund tijdens de crisis. Heel wat bouwlustigen hebben hun bouwplannen versneld. Dit weerspiegelt zich ook duidelijk in het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor nieuwe woningen. In de eerste 7 maanden van dit jaar zijn in Antwerpen maar liefst 39% meer vergunningen afgeleverd dan in dezelfde periode van vorig jaar. 5.798 stuks is zelfs het in meer dan tien jaar hoogste aantal vergunningen dat van januari tot en met juli afgeleverd werd. Deze versnelling betekent natuurlijk ook dat er een dip in het werkvolume zal komen zodra de werken aan de versneld uitgevoerde projecten afgelopen zijn.

De werkgelegenheid in de bouwsector heeft tijdens de crisis goed standgehouden. Door het systeem van de tijdelijke werkloosheid en in de wetenschap dat goede vaklui schaars zijn en daarom alleen ontslagen worden als het echt niet anders kan. Ook in het voorbije kwartaal hebben de meeste Antwerpse bouwbedrijven hun personeelsbestand op peil weten te houden. 11% heeft zelfs aangeworven. In de toekomst denkt 29% een of meer extra werkkrachten aan te nemen. Wanneer de economie verder aantrekt, zal het tekort aan goede vaklui weer snel erg nijpend zijn.

Ondanks de heropleving beconcurreren te veel bedrijven elkaar aan te lage prijzen. Slechts 60% van de Antwerpse bouwbedrijven geeft aan dat het huidige prijsniveau winstgevend is. Een correcte kostprijsberekening en prijszetting zijn nochtans levensnoodzakelijk. Als iedereen juiste prijzen hanteert, dan leidt dit automatisch tot meer gezonde bedrijven en gezonde bedrijven genereren meer arbeidsplaatsen wat ook de economie ten goede komt. Gezonde bedrijven en een gezonde economie gaan immers hand in hand.

Door de crisis is bij vele kandidaat-bouwers en verbouwers het besef gegroeid dat rationeel energiegebruik belangrijker wordt dan ooit. Dit wordt nog ondersteund door diverse overheidsmaatregelen zoals de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen en de energiepremies van de gewesten, gemeenten en netbeheerders. Via hun belastingaangifte en de bespaarde energieuitgaven verdienen investeringen in energiebesparing zich terug. Duurzaam (ver)bouwen, met het optimaal gebruik maken van ruimte, energie, water en materialen, zit dan ook in de lift. Ook de bedrijven uit de verschillende bouwsectoren hebben daarin een belangrijke rol te spelen. Alle Belgen samen hebben meer geld dan ooit geparkeerd staan op hun spaarboekjes. De bouwbedrijven kunnen hen nu mee over de streep trekken door het juiste advies te geven en in te spelen op hun specifieke wensen naar energiebesparing. Vakmanschap en goede informatie naar de klant toe zijn daarbij onontbeerlijk. Bouwunie leidt haar leden-bouwbedrijven alvast op tot energie-adviseurs. Hiertoe heeft Bouwunie twee energieconsulenten in dienst die informatie en advies geven, info-sessies organiseren en doorgedreven cursussen op poten zetten. Niet iedereen heeft immers de juiste kwalificaties om energiezuinig en duurzaam te (ver)bouwen. Aangepaste info en opleidingen moeten hieraan verhelpen.
Build for Life