Duurzaam Bouwen

Limburg gewonnen voor bio-ecologisch bouwen

Steeds meer Limburgers tonen interesse om hun woning bio-ecologisch te bouwen of te verbouwen. Dat merkte Rudi Ghelen, zaakvoerder van Ecomat in Zoersel, een groothandel in bio-ecologische materialen voor bouw, interieur en tuin. Hij opende daardoor een nieuwe vestiging in Genk.

De Limburgse trend om bio-ecologisch te bouwen of te verbouwen is deels te danken aan het natuurbewustzijn van de Limburger, weet zaakvoerder en Genkenaar Rudi Ghelen. “Er heerst een groeiend bewustzijn rond het gebruik van ecologische bouwmaterialen. Limburgers zijn begaan met hun gezondheid, een proper milieu en denken ook aan de toekomst van hun nageslacht. De laatste tijd moedigde ook de provincie het gebruik ervan aan. Kijk maar naar de actie ‘Limburg isoleert’ of de sensibilisering rond duurzaam energiegebruik.”

VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, beaamt de groeiende belangstelling uit de Limburgse hoek. “Over exacte cijfers beschikken we niet, maar we hebben wel de indruk dat bio-ecologisch bouwen leeft in Limburg”, zegt communicatieverantwoordelijke Dimitri Alderweireldt. “De provincie wil ook vaker samenwerken voor de uitgave van allerlei brochures, folders en fiches. Dat Ecomat veel vraag krijgt naar de materialen, is denk ik te danken aan de lage vertegenwoordiging van bouwpartners in Limburg. Die vind je toch meer in de regio Gent en Antwerpen.”

Om aan de Limburgse vraag te voldoen, opende Ecomat in juli een nieuwe vestiging in het Park Midden Limburg in Genk Zuid. “Deze ruimte is vlot bereikbaar en ook voldoende groot voor een magazijn met toonzaal. We zijn er in de eerste plaats om advies te geven, maar hebben ook zo veel mogelijk materialen in stock. Zo kunnen onze klanten hun aankoop meteen meenemen als ze dat wensen. En op die manier kunnen we ook zeer snel op de werf leveren”, aldus Rudi Ghelen.