Liever geen tegeltuin? Probeer dit eens!

16 mei 2022 Bron: Bouw & Wonen
Liever geen tegeltuin? Probeer dit eens!
Je kent ze wel, de tegeltuinen van de Nederlandse woonwijken. Op het eerste gezicht lijkt er wellicht wat te zeggen voor deze minimalistische inrichting: het is onderhoudsvriendelijk, goedkoop en makkelijk schoon te houden. Er zitten echter ook een aantal voordelen aan wat meer groen in de tuin. Zo zorgt een tuin met planten ervoor dat het regenwater weg kan, zullen er eerder zangvogels in de tuin zitten als je er wat struiken in zet en is het bovendien koeler in de zomer: steen houdt de warmte vast terwijl planten juist verkoeling en schaduw bieden. Genoeg redenen voor een groene tuin!

Makkelijker gezegd dan gedaan

Het kan wellicht je ambitie zijn om een groene tuin aan te leggen, maar als je geen groene vingers hebt van jezelf kan dit nog knap lastig blijken. Waar te beginnen? Kies de inrichting op basis van wat realistisch is. Als je geen geboren tuinier bent, kan het verstandig zijn om voor de eenvoudige oplossing te kiezen: gras. Gras is een goede optie als je wel graag wat groen wilt, maar geen gedoe. Als ook het maaien en sproeien je niet aanstaat kun je altijd nog voor kunstgras gaan, zo heb je toch een vrolijke tuin zonder de moeite.

Tips voor een vrolijk balkon

Als je niet gezegend bent met een tuin, maar wel een fijn balkonnetje hebt, niet getreurd. Je kunt je balkon al met een klein budget en weinig moeite inrichten naar je eigen unieke smaak. Zo bestaat er bijvoorbeeld speciaal kunstgras voor het balkon, waardoor je balkon toch weer een stukje groener oogt dan met een grijs betonvloertje. Ook kun je wat plantenpotten neerzetten in een hoekje, of als daar geen plek voor is kun je plantenbakken aan de balustrade hangen. Zet er wat onderhoudsarme planten in en je hebt een vrolijk buitenplekje!

Dakterras inrichten

Als je geen tuin hebt maar wel een dakterras, heb je ook veel opties voor een gezellige en groene buitenplaats. Over het algemeen krijgen dakterrassen veel zon, tenzij je dakterras op het noorden ligt en wat kleiner is. Maar als je dakterras niet op het noorden ligt kun je van de zonuren gebruik maken door bijvoorbeeld een gezellig zitje te maken met tuinmeubelen, wat plantenbakken of zelfs een kleine overkapping waar je eventueel een klimplant tegenaan zou kunnen laten klimmen voor de schaduw tijdens warme zomerdagen. Zo heb je je eigen oase aan huis!

Tuinhuisje

Heb je een middelgrote of een grote tuin, dan kan een tuinhuis een leuke en praktische toevoeging zijn aan de inrichting. Je kunt een tuinhuisje in alle soorten en maten vinden, wellicht wil je een klein houten schuurtje of juist een romantisch huisje met een zitje ervoor. Bedenk eerst waar je het voor gaat gebruiken: als je het alleen als berging gebruikt hoeft het wellicht niet zo groot te zijn, maar sommige mensen kiezen ervoor om er een soort tuinhuisje van te maken. Dit is een grotere investering, maar hoe leuk is het als je in je tuin kunt slapen in de zomer! Ook handig voor als je gasten hebt maar geen extra slaapkamer.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo