Lever bouwprojecten schoon op is de wens van de consument

20 september 2021 Bron: Bouw & Wonen
Lever bouwprojecten schoon op is de wens van de consument
Regelmatig klagen consumenten over de staat van bouwprojecten bij oplevering. Denk bijvoorbeeld aan een vuil toilet, een woonkamer welke nog niet geveegd is, enzovoorts. De definitie van het bezemschoon opleveren van een woning wordt door ondernemers regelmatig verschillend ge´nterpreteerd. Het zorgt voor ergernis bij opdrachtgevers, die het liefst direct aan de slag gaan met de resterende werkzaamheden of in de woning willen gaan wonen. Het nog moeten schoonmaken van het pand zorgt voor een verminderd enthousiasme over het reeds uitgevoerde werk. Reden genoeg om panden schoon te maken voor de oplevering.

Schoonmaakmiddelen bij een groothandel inslaan

Gebruik de juiste hulpmiddelen voor het reinigen van een woning na uitvoering van een nieuwbouwproject. Op deze manier hoeft het schoonmaken van een pand helemaal niet zo vervelend te zijn. Denk aan het gebruik van latex handschoenen voor het reinigen van een toilet en badkamer, een stevige bezem voor het aanvegen van de ruimtes waar men gewerkt heeft (vergeet hierbij de mondkapjes niet zodat er geen stof in de longen komt), een tuinslang of hogedrukspuit voor het afspoelen van de ramen en kozijnen aan de buitenzijde, enzovoorts. Je kunt deze hulpmiddelen voor het schoonmaken inslaan bij een groothandel. Ze worden hier voordelig aangeboden.

Een alternatief voor het zelf reinigen van de woning is het inschakelen van een schoonmaakbedrijf. Er zijn verschillende gespecialiseerde partijen te vinden, die hulp kunnen bieden bij het uitvoeren van de schoonmaakwerkzaamheden in een nieuw gebouwde woning of een woning waarin flink verbouwd is.

Consumenten willen direct in hun woning gaan wonen

Na oplevering van de werkzaamheden willen consumenten zo snel mogelijk in de woning trekken. Bij een nieuwbouwproject betekent dit vaak dat er eerst nog andere klussen moeten worden uitgevoerd. Aannemers zullen niet aan die klussen starten, wanneer de woning nog vuil is. Het brengt medewerkers in gevaar, of maakt dat er onvoldoende ruimte is om aan de klussen te kunnen beginnen. In het bijzonder, wanneer er nog afval in de woning ligt of wanneer er bijvoorbeeld spijkers en schroeven rondslingeren. Het maakt dat een consument tegen vertraging aan loopt.

Wanneer de consument direct in de woning wil gaan wonen, zal deze zo snel mogelijk willen verhuizen. Vaak worden meubels tijdelijk elders gestald, om te voorkomen dat deze bij de uitvoering van werkzaamheden beschadigd raken of in de weg staan. Het is vervelend wanneer een pand eerst grondig gereinigd moet worden, alvorens het verhuisbedrijf de meubels terug kan zetten. In het bijzonder, wanneer het verhuisbedrijf al ingehuurd is en op de dag van oplevering aan de slag gaat.

Maak duidelijke afspraken met een consument

Om ergernissen bij een consument te voorkomen is het verstandig om afspraken te maken over de staat waarin een pand wordt opgeleverd. Wanneer gekozen wordt voor het bezemschoon opleveren van het pand, is het belangrijk dat er geen vuil meer rondslingert in de woning. Het dweilen van de vloer, bijvoorbeeld om bouwstof op te nemen, is bij het bezemschoon opleveren van een huis niet noodzakelijk. Spreek je af dat de woning helemaal schoon is bij oplevering, dan is dat laatste uiteraard wel wenselijk. Bij de verschillende bouwwerkzaamheden zal vrijwel altijd stof vrijkomen.

Tip: sommige woningen zijn voorzien van een ge´ntegreerd luchtreinigingssysteem. Het is verstandig om deze systemen uit te schakelen voordat aan werkzaamheden begonnen wordt. Doet men dit niet, dan zullen de filters van zoĺn systeem grondig gereinigd of vervangen moeten worden. De filters vangen het stof op, wat tijdens de werkzaamheden door het systeem wordt opgezogen.

Slecht opgeruimde woning kan gevaarlijk zijn

Niet alleen zorgt een slecht opgeruimde woning na het uitvoeren van bouwwerkzaamheden voor irritaties bij de consument. Ook leidt het mogelijk tot gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan spijkers die op de grond blijven liggen, stukjes glas of ander scherp puin, enzovoorts. Het is ook om die reden belangrijk om de woning schoon achter te laten, wanneer men de werkzaamheden volledig afrondt.

Let bij het opruimen van het pand niet alleen op het vuil wat in huis blijft slingeren. Kijk ook naar spijkers en schroeven in het gazon of bijvoorbeeld op het terras rond een woning. Je wilt er niet aan denken, dat kinderen in de zomer met hun blote voeten in deze spijkers stappen. Hier ligt vanzelfsprekend ook enige verantwoordelijkheid voor de consument zelf. Door vooraf platen op het gazon te leggen, is het makkelijker het vuil nadien te verwijderen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo