Nieuwbouw

Leerlingen IJburg College Amsterdam zijn gestart in nieuw gebouw

De leerlingen van het IJburg College in Amsterdam zijn het schooljaar gestart in hun splinternieuwe school. Het nieuwe IJburg College met sporthal en appartementen is ontworpen door LIAG. De sportaccommodatie en 23 woningen zijn op het dak van de school gesitueerd.
IJburg, nieuwe stad op een nieuw eiland, nieuw begin. Voor het IJburg College de kans om in de nieuwe huisvesting het onderwijs optimaal vorm te geven met als missie ‘leerlingen zoveel mogelijk laten leren over zichzelf en de wereld om hen heen’. De school ziet zichzelf als leergemeenschap, met een belangrijke link naar de directe omgeving. Het IJburg College is het maatschappelijke centrum voor de IJburg-samenleving, een brede schoolgemeenschap voor voortgezet onderwijs met een intersectoraal programma voor het VMBO en een brede profilering van HAVO en VWO, waarin versterkt taal-, kunst-, cultuur- en sportonderwijs een stevige plek heeft. Het gebouw biedt ook ruimte aan een Grand Café, theater, sporthal voor de wijk en heeft parkeerfaciliteiten in de halfverdiepte kelder. Omdat ‘leren in de werkelijkheid’ centraal staat, is er een intensieve samenwerking met de omgeving. Om de kleinschaligheid te waarborgen is het gebouw opgedeeld in 6 deelscholen van ieder maximaal 200 leerlingen. Dit schooljaar is gestart met 540 leerlingen, verdeeld over 2 onderbouw en 2 bovenbouw deelscholen.

De situatie

Kavel 46B was eerst alleen voor een school met sporthal gereserveerd. Door LIAG is initiatief genomen om ook een flink woonprogramma te plaatsen. Zo kon voldaan worden aan de stedenbouwkundige wensen om op de hoek van de IJburglaan en de Pampuslaan een stevig en hoog gebouw te krijgen als markeerpunt voor IJburg. Om hier aan te kunnen voldoen is de sporthal op het dak van de school geplaatst. Met het extra woonprogramma van totaal 85 appartementen op de kavel is een grote ‘residuele grondwaarde’ gerealiseerd voor de gemeente op de kavel die eerst voor ‘nihil’ in de boeken stond.

In nauw overleg met de stedenbouwkundigen is uiteindelijk gekozen voor een uitwerking in twee delen: een gesloten bouwblok voor de woningen van HVDN-architecten en die van Korth-Tielens architecten aan een openbaar plein met aan de andere zijde het combinatiegebouw IJburg College, de sporthal en de appartementen. De woningen van het blok zijn door Ymere ontwikkeld, HEVO heeft het integrale projectmanagement gedaan. Het antracietbruine gebouw krijgt zo een alzijdige uitstraling en wordt een herkenbaar anker in de omgeving. De woningen liggen aan het opgetilde (school)plein. Bewust is gekozen het schoolcomplex bij de verdere uitwerking één identiteit te geven door te werken met één alles omvattend gevelontwerp.

Het is een autonoom, herkenbaar en compact gebouw geworden op een compacte kavel. Het gebouw is het enige pand op IJburg met een metalen gevel en valt op tussen de voornamelijk in bruine baksteen opgetrokken woongebouwen. De appartementen hebben als enige op IJburg balkons die buiten de gevel steken. Deze zijn al vanaf het begin van de IJburglaan te zien en vormen zo een goed herkenningspunt. De metalen gevel is zwart bruin metallic gecoat. De gevouwen facetten in de gevel zorgen voor een constant wisselend spel met het buitenlicht. Soms is het gebouw matzwart, dan weer zilvergrijs.

Het interieur: neutraal, licht en open

Aan de centrale hal liggen de gemeenschappelijke ruimtes voor de leerlingen en de buurtbewoners (aula, restaurant). De deelscholen zijn bereikbaar via een brede, open trap die veel licht krijgt door het glazen dak. Doordat alles open en licht is, is de sociale veiligheid groot. Alles wat in de school gebeurt is zichtbaar: men ziet waar de leerlingen mee bezig zijn.

ATELIERS heeft in nauwe samenwerking met LIAG het ontwerp voor het interieur van de deelscholen en gemeenschappelijke ruimtes gemaakt. Het gebouw is van binnen zo neutraal mogelijk gehouden, zodat de leerlingen met hun presentaties van schoolprojecten en tekeningen kleur geven aan de leeromgeving.

Dubbele nominatie

Het gebouw is dubbel genomineerd voor de VKG Architectuurprijs als ook voor de VKG Publieksprijs.

foto: © prima beeld

Ook interessant