Interieur

Ledverlichting: de mythes, de valkuilen en de voordelen

Leds worden al lang gebruikt als indicatielichtjes in bijvoorbeeld computers of hifikekens. Sinds enkele jaren zijn ze een hype voor design- en tuinverlichting. Leds worden zuiniger dan spaarlampen en ze gaan ook langer mee. Maar zijn ze ook steeds de beste keuze?
Leds, de afkorting van Light Emitting Diodes (lichtgevende diodes) zijn geen lampen in de klassieke zin van het woord. Ze bevatten geen gloeidraad en werken ook niet zoals fluorescentielampen of tl-lampen. Ze hebben ook geen glazen omhulsel. Een led is een lichtbron gemaakt van een vaste stof, een halfgeleider. Een halfgeleider bestaat uit twee verschillende metalen, het ene metaal is positief geladen, het andere negatief. Op de plaats waar beiden overlappen - de zogenaamde junctie - komt energie vrij in de vorm van licht.

Leds worden al jaren gebruikt als indicator in bijvoorbeeld radio’s en televisies. Sinds een tiental jaar bestaan er ook witte leds, waardoor leds ook geschikt werden voor verlichting.
De meeste leds zijn verkrijgbaar in warm wit en koel wit. Wit licht is namelijk samengesteld uit verschillende kleuren. Wanneer de rode componenten domineren, krijg je warm wit licht. Domineert de blauwe componenten, dan heb je koel wit licht. Koel wit licht heeft een hoger rendement, maar scoort iets lager inzake kleurweergave. Koel wit licht is ook minder gezellig. In huis kies je daarom het best warmwitte leds. Koelwitte leds zijn ideaal voor buiten.

Violette Goethals – De Standaard

Lees verder op Architectura.be