Nieuwbouw

Langdurig werklozen houden bouwplaatsen netjes

In het kader van zijn duurzaam ondernemingsbeleid is Matexi gestart met een diversiteitsproject. Als pas erkend invoegbedrijf nam de projectontwikkelaar drie arbeiders uit de zogenoemde ‘kansengroepen’ in dienst. Matexi is daarmee de eerste projectontwikkelaar die laaggeschoolden en langdurig werklozen, mensen van allochtone origine, ex-gedetineerden, 50-plussers en personen met een arbeidshandicap aanwerft voor het onderhoud en schoonhouden van bouwplaatsen en kavels en het reinigen van woningen. Intussen werkt Matexi aan een duurzaamheidsverslag op basis van de rapporteringsnorm GRI (Global Reporting Initiative) voor duurzaam ondernemen.

“Omdat bijna de helft van de toekomstige bewoners hun weg naar de woonbuurt vinden via werfborden, is de netheid van gronden en bouwplaatsen van cruciaal belang,” vertelt Daniël Stepman, directeur Personeel en Organisatie bij Matexi. “Daarom moeten zij er er ordelijk en netjes bij liggen, zowel tijdens de uitvoeringfase als net voor de oplevering van de woning.”

Matexi besteedde tot voor kort dergelijke taken uit. Dit gebeurde niet altijd gecoördineerd en doeltreffend. “Met de aanwerving van deze nieuwe ploeg arbeiders worden mensen en middelen efficiënter ingezet met een ecologische winst tot gevolg”.

Ploegbaas Rik Cannaert stuurt de drie arbeiders aan. Hun takenpakket is gevarieerd: het opruimen van bouwplaatsen (zwerfvuil en bouwafval verwijderen en sorteren) het poetsen van woningen en appartementen vóór de klant erin trekt, het groenbeheer op verkavelde, maar nog onbebouwde gronden en het plaatsen of onderhouden van werfborden en vlaggen.

De arbeiders worden in een eerste fase in Oost- en West-Vlaanderen ingezet. “Bedoeling is dat we de komende jaren nog drie dergelijke ploegen opstarten voor de rest van het land,” zegt Daniël Stepman.

Maatwerk
Uniek aan de tewerkstelling van deze arbeiders uit kansengroepen is dat het project op hun maat werd geschreven. Zij worden niet ingeschakeld in het gewone arbeidscircuit, maar krijgen een takenpakket en een begeleiding volgens hun capaciteiten. Zo worden de arbeiders elke morgen bij hen thuis opgehaald zodat ze geen vervoerproblemen hebben en Matexi zeker is van hun aanwezigheid op de werkvloer.

Dergelijke projecten zijn zeldzaam voor mannen. Vrouwen krijgen vaak meer mogelijkheden via de dienstenchequebedrijven.

Opleidingen
Door de regionale spreiding van de projecten en de eigenheid van deze werknemers is een intensieve begeleiding en opleiding noodzakelijk. De arbeiders krijgen onder meer opleidingen over het zorgvuldig en veilig omgaan met materieel en materialen, het professioneel poetsen van woningen, eerste hulp bij ongevallen en het sorteren van afvalmaterialen.

Voor het inzamelen en sorteren van afvalmaterialen gaat Matexi een samenwerking aan met Groep Van Gansewinkel. Volgens het ‘cradle to cradle’ principe en Van Gansewinkels motto ‘Afval bestaat niet’ krijgt elke arbeider een uitgebreide opleiding in het sorteren van afval. Er wordt gewerkt met duidelijke pictogrammen en borden zodat ook anderstaligen hun job veilig kunnen uitvoeren. Het ingezamelde bouwafval bij Matexi dient als grondstof of energiebron.

Matexi begeleidt de nieuwe collega’s niet alleen met beroepsopleidingen, ook voor sociaalrechtelijke of andere formaliteiten reikt de projectontwikkelaar een helpende hand. De problemen waarmee deze mensen geconfronteerd worden zijn heel divers, van loonbeslag wegens achterstallig onderhoudsgeld tot het invullen van hun belastingaangifte. Ook hier staat Matexi hen bij met raad en daad.

De Matexiploeg
-Ploegbaas Rik Cannaert (53) werkte meer dan 33 jaar in de bouw (timmerwerk en interieurbouw) tot hij begon te sukkelen met een versleten knie. Na 5 jaar actief te zijn geweest als veiligheidscontroleur in een ziekenhuis, moest zijn knie onder het mes en revalideerde hij bijna een jaar. Toen Rik het aanbod van Matexi kreeg, aarzelde hij geen seconde. “Ik ben altijd graag met mensen omgegaan en lichamelijk is het werk niet zo zwaar”, vertelt Rik.

-Abdelhai Ouarane (42) uit Avelgem woont als Marokkaan al 40 jaar in ons land. Hij werkte lange tijd als productiearbeider en hefvorkchauffeur. Hij was een jaar werkloos toen Matexi aan zijn deur klopte. Deze technisch vaardige arbeider beseft ten volle dat hij via deze weg een eerlijke en open kans krijgt om zijn toekomst hier uit te bouwen.

-Ilyas Muse Ahmed (28) is van Somalische origine en woont al enkele jaren in Kortrijk. Hij was vooral actief als interimarbeider. Ilyas was zowat een jaar werkloos toen Matexi hem in dienst nam. Ilyas was het interimwerk wat moe. Bij Matexi heeft hij een vaste leuke job en houdt hij van de variatie in het werk.

-Davy Verbauwhede (21) uit Zwevegem is de benjamin van de ploeg. Hij werkte na zijn BSO-studies als interimarbeider en standenbouwer tot hij werkloos werd. Davy droomt van een vaste stek om geen interimwerk meer te moeten verrichten. Hij wil binnenkort zelfstandig gaan wonen en voor zichzelf zorgen.