Architectuur

Laatste werk Louis Kahn ingewijd

Afgelopen weekend is in New York het Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park geopend. Dit park op de zuidelijke tip van Roosevelt Island is het laatste gerealiseerde werk van Louis Kahn. De architect had het ontwerp vlak voor zijn dood in 1974 afgerond.

Het park is opgedragen aan de vier vrijheden die oud-president van de Verenigde Staten Roosevelt (1882-1945) heeft geformuleerd, als basis van de nieuwe wereld die zou ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werden de Four Freedoms opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De oorspronkelijke plannen voor het herinneringspark stammen uit 1973. Gouverneur Nelson Rockefeller en burgemeester John Lindsay hadden Kahn gevraagd een ontwerp te maken. Het project ging echter niet door nadat beide politici andere posities gingen bekleden, de stad bijna failliet was en de architect plotseling overleed.

Het verhaal gaat dat, toen de onder tragische omstandigheden gestorven Kahn dood werd gevonden, hij het definitief ontwerp voor Four Freedoms Park op zak had. Na verschillende mislukte pogingen het park alsnog te realiseren, kwam het project in 2010 dankzij voormalig VN-ambassadeur William vanden Heuvel eindelijk echt van de grond.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant