Dossier Coronavirus / COVID-19

Laat toonzalen openblijven op afspraak

  BE   2 november 2020 Bron: Bouwunie
Laat toonzalen openblijven op afspraak
Toonzaal Gietvloerenfabrikant EPI
Het Ministerieel Besluit dat de verstrengde maatregelen die vanaf morgen ingaan vastlegt, is deze middag gepubliceerd. Bouwunie is tevreden dat alle bouwwerkzaamheden mogelijk blijven, maar betreurt dat bedrijven die beschikken over een toonzaal die verplicht moeten sluiten voor particulieren. Ook het verplichte verplaatsingsattest voor arbeiders zorgt voor extra nutteloze administratie.

“Niet-essentiële winkels sluiten, maar we merken dat toch nog veel zaken kunnen openblijven”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Ondernemingen die via hun toonzaal verkopen aan particulieren moeten die verplicht sluiten. Wij vragen met aandrang om verkopen op individuele afspraak, met toegang tot de toonzaal, toch mogelijk te maken. Denk aan verkopers van badkamers, schrijnwerkerij, interieur en afwerking. Als zij ook zes weken of langer moeten sluiten valt hun verkoop volledig stil. Dit heeft verregaande gevolgen op lange termijn. Het zijn vaak grote investeringen die klanten niet zomaar willen of kunnen online plaatsen. Door te werken op afspraak kan men perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren, wellicht beter dan sommige winkels die nu wel mogen openblijven. In de vastgoedsector en voor het uitvoeren van werken, zoals het vernieuwen van een badkamer of een keuken of het vervangen van ramen en deuren, blijven bezoek op afspraak trouwens wel mogelijk, weliswaar zonder toegang tot de toonzaal. ”

De beroepsvereniging is wel tevreden dat alle bouwwerkzaamheden mogelijk blijven. Er zijn goede afspraken gemaakt in de bouw- en houtsector om veilig te werken. Tijdens de eerste golf van het coronavirus werd samen met alle sociale partners uit de bouw, alsook in de houtsector, voor elke betrokken sector apart een sectorprotocol afgesloten. Daardoor kan veilig gewerkt worden zonder de gezondheid van de arbeiders of derden in het gedrang te brengen. Uit recente controles blijkt dat de bouw alvast een goede leerling is.

“We betreuren wel de verplichting dat voor iedereen die niet kan telewerken een attest of ander bewijsstuk moet worden voorgelegd. Dit geldt dus ook voor arbeiders, dat betekent een extra administratieve rompslomp voor de bedrijven, zonder effectieve meerwaarde gezien iedereen zich vrij mag verplaatsen naar essentiële winkels of vakantieverblijven zonder attest. We hopen dat deze regelgeving niet wordt misbruikt om kleine administratieve fouten zwaar te beboeten”, aldus Jean-Pierre-Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo