Nieuwbouw

LIMBIM'mers helpen misverstanden op de werf voorkomen

LIMBIM'mers helpen misverstanden op de werf voorkomen
vlnr. Chris Slaets, Joey Opheide en Sien van der Have
Misverstanden op de werf voorkomen en tijdig opleveren, het zijn de klassieke uitdagingen in elk bouwproject. Met de opmars van de werkmethodiek BIM passen bouwbedrijven hier een mouw aan. Jansen the Building Company gaat volop mee in deze beweging. Het richtte een BIM-team op, strikte een BIM-manager en trok twee LIMBIM’mers aan. De LIMBIM’mers in kwestie werden op 70 dagen tijd opgeleid in het kader van het gelijknamige LIMBIM-project… en konden daarna dadelijk aan de slag bij Jansen.

Building Information Modelling (BIM) is een relatief nieuwe – maar ondertussen al onmisbare – werkmethodiek in de internationale bouwsector. Het uitgangspunt is dat alle betrokken partijen binnen een bouwproject samenwerken in een overzichtelijk 3D-model. De partners dragen voortdurend bij aan het plan, zodat je als architect, bouwheer of (onder)aannemer altijd verder werkt op een up-to-date versie. Bovendien geeft het systeem mogelijke fouten aan wanneer partijen tegenstrijdige acties willen opzetten.

BIMMER in 70 dagen

Onder de vlag ‘LIMBIM’ stomen Confederatie Bouw Limburg, stad Hasselt, provincie Limburg, POM Limburg, VDAB en Cevora werkzoekenden in 70 dagen tijd klaar om als BIM’mer aan de slag te gaan. “Vandaag start het derde traject, waarbij 15 deelnemers een gratis vorming op maat krijgen”, legt Chris Slaets (directeur Confederatie Bouw Limburg) uit. “Het leertempo ligt hoog, omdat we beroep doen op experten met diepgaande kennis en ervaring.”

Joey bij Jansen

Heel wat ‘afgestudeerden’ uit eerdere trajecten konden na afloop van de opleiding dadelijk aan het werk. Jansen the Building Company bijvoorbeeld, schotelde Joey Opheide een contract voor: “In het verleden heb ik een opleiding toegepaste informatica gevolgd. Daarna draaide ik mee in ons familiebedrijf, als dakdekker en in de omkadering. Tijdens LIMBIM vloeiden die twee passies – informatica en bouw – samen. De opleiding geeft mijn carrière een nieuw elan. Binnen Jansen the Building Company kan ik me verder ontwikkelen, omdat het bedrijf openstaat voor alles wat er op het vlak van BIM gebeurt. Concreet ondersteun ik collega’s die aan de slag gaan met Revit en Solibri en help ik de Open BIM werkmethodiek uit te werken.”

De geboorte van het BIM-team

Dat Jansen the Building Company de nodige aandacht schenkt aan BIM, blijkt uit de aanstelling van een heuse BIM-manager. Voor Sien van der Have - de manager in kwestie – is het belang duidelijk: “Door de BIM-principes toe te passen, verkort de uitvoeringstermijn en daalt het aantal fouten op de werf. We lossen misverstanden op voorhand digitaal op. Zo vermijd je conflicten en fouten op de werf. Ons team ondersteunt de andere diensten in projecten, vormt een interne helpdesk en leidt intern zoveel mogelijk collega’s op.”

Pionier binnen Vlaanderen

Jansen the Building Company behoorde tot het trio dat de BIM-werkmethode voor de eerste keer ooit toepaste binnen een grootschalig project. “Samen met architectenbureau VK A&E en MBG waren we pioniers, met de bouw van het ziekenhuis AZ Sint-Maarten. Intussen pasten we de Open BIM werkmethodiek onder andere ook toe in projecten voor Gare Maritime (Tour & Taxis), De Persgroep, TUC Rail en BlueChem”, besluit Sien.

Ook interessant