Interieur

LED-verlichting kan schilderijen beschadigen

LED-lampen, die veel blauw licht uitstralen, kunnen schilderijen van grote meesters beschadigen. Dat blijkt uit een doctoraat van Letizia Monico aan de universiteiten van Antwerpen en Perugia.
Onderzoekers ontdekten enkele jaren geleden dat een chemisch proces de chroomgele verf die Vincent Van Gogh gebruikte, steeds donkerder maakt. Monico achterhaalde nu de oorzaak.

"Die gele verf is erg gevoelig voor groen en blauw licht. Musea belichten deze schilderijen beter niet langer met LED-lampen, want die stralen veel blauw licht uit", zo luidt het.

Met krachtige bundels röntgenstralen namen de onderzoekers een hele reeks schilderijen van Van Gogh onder de loep. "We stelden vast dat de meester niet altijd dezelfde chroomgele verf gebruikte", aldus Monico. "Uit ons onderzoek blijkt dat midden chroomgeel, hetgeen een geeltint met warme gloed heeft en het vaakst gebruikt werd, chemisch vrij stabiel is. In een labo bestraalden we die verf zelfs met krachtig UV-licht, maar dat zorgde niet voor veranderingen."

Van Gogh maakte daarnaast ook gebruik van het lichtere citroengeel en het nog blekere sleutelbloemgeel. "Die varianten hebben een andere kristalstructuur, al dan niet in combinatie met een hoger sulfaatgehalte. Ze reageren vrij hevig op lichtstralen. Al na enkele dagen verkleurden ze tijdens onze tests naar bruin en olijfgroen. Die instabiele vormen van chroomgele verf ontdekten we onder meer in enkele erg bekende schilderijen, zoals het "Portret van Gauguin" en "Vaas met zonnebloemen"."

De wetenschappers wijzen er op dat niet alleen Van Gogh, maar bijvoorbeeld ook Paul Cézanne zowel de stabiele als instabiele vormen van chroomgele verf gebruikten. De ontdekking heeft gevolgen voor heel wat musea. Zij verlichten hun schilderijen immers steeds vaker met LED-verlichting.

Ook interessant