Interieur

Lighting Management Solutions voor grote gebouwen

In tertiaire gebouwen zoals kantoren, ziekenhuizen en scholen zijn verlichting en verwarming de grootste energievreters. 43% van het elektrisch verbruik komt op rekening van die twee factoren. Het spreekt voor zich dat een rationalisatie van het verbruik op deze punten een aanzienlijk besparingspotentieel inhoudt, tot maar liefst 55%.

Een doeltreffend verlichtingsbeheer kan worden geïmplementeerd volgens verschillende strategieën. Aan- en afwezigheidsdetectie is daar één van, m.a.w. de verlichting gaat automatisch aan en uit in functie van de bezetting van het lokaal. Een variant daarop is enkel afwezigheidsdetectie, waarbij een persoon die de ruimte betreedt weliswaar manueel het licht aandoet, maar zich niet hoeft te bekommeren om het weer uit te doen wanneer hij weggaat aangezien dat automatisch gebeurt. Natuurlijk is het ook mogelijk te werken met geprogrammeerde timers, terwijl nog een andere mogelijkheid is om het lichtniveau aan te passen afhankelijk van de uitgevoerde activiteiten in de ruimte of van de lichtomstandigheden binnen en buiten. Zo bijvoorbeeld wordt bij heldere weersomstandigheden de lichtsterkte binnen verminderd of genereren armaturen dichter bij raampartijen minder licht.

De juiste technologie
In functie van de implementatie van een bepaalde strategie wordt gebruik gemaakt van een andere technologie. De Lighting Management Solutions van Legrand omvatten uiteraard tijdsschakelaars en dimmers, evenals aanwezigheidssensoren op basis van infrarood-, ultrasoon- en dubbele (hybride) technologie.Voor elk type montage biedt Legrand specifieke detectoren die al dan niet stand-alone, geïntegreerd in een ‘room controller’ of geïntegreerd in een systeem voor volledig gebouwbeheer gebruikt kunnen worden. Hoe dan ook, dergelijke sensoren zijn eenvoudig te installeren en te programmeren. Fabrieksinstellingen kunnen bijvoorbeeld worden aangepast door middel van een mobiele configurator. Op die manier kunnen ook ingestelde parameters uitgelezen worden.

De detectoren bij Legrand zijn verkrijgbaar in aan- en afwezigheidsmodus voor lichtbeheerstrategieën en gebruiken ultrarood-, ultrasoon- en dubbele technologie. Eén element hebben de verschillende uitvoeringen gemeen: ze liggen aan de basis van een reële energiebesparing, zelfs bij beperkte toepassingen of stand-alone applicaties.