Slaapkamers

Kwaliteitsvolle matrassen: het geheim van een goede nachtrust

Kwaliteitsvolle matrassen: het geheim van een goede nachtrust
Voldoende slaap is belangrijk voor zowel je mentale als je fysieke gezondheid. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft niet voor niets aangetoond dat een enkele nacht met minder slaap al resulteert in slechtere sportprestaties. Een goede nachtrust begint bij tijdig in bed kruipen, het voldoende verduisteren van de slaapkamer en overdag voldoende bewegen. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de matras een rol. Met de juiste matras is het mogelijk om de slaapkwaliteit drastisch te verbeteren. Welke matrassen verbeteren de slaapkwaliteit? Dat zochten wij voor je uit.

Hoe verbeteren matrassen de slaapkwaliteit?

Ongeveer 35% van onze tijd besteden we op een matras. Dan is het maar logisch dat we kiezen voor kwaliteitsvolle matrassen. Dat wil zeggen dat een matras voldoende moet ventileren, zodat vocht wordt afgevoerd. Maar ook dat het goed moet zitten met de doorbloeding, want bij een slechte doorbloeding zal je automatisch onrustig slapen door het gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen in de huid. Het lichaam reageert daar namelijk op, waarna je zal draaien en nog eens zal draaien. Dergelijke korte onderbrekingen zorgen ervoor dat je minder goed slaapt. Kwaliteitsvolle matrassen zorgen er dan weer net voor dat je goed door kan slapen, waardoor de slaapkwaliteit toeneemt.

Matrassen met de ideale hardheidsgraad

Volgens onderzoek dat werd uitgevoerd door onder meer het onderzoeksinstituut RTI International hebben matrassen een belangrijke invloed op de kwaliteit van de nachtrust. Voor dit onderzoek werden meer dan 128 mensen gedurende 16.000 nachten gevolgd. Uit dat onderzoek volgde dat mediummatrassen de beste keuze zijn voor een goede nachtrust.

Daar schuilt echter al meteen een probleem: er is namelijk geen erkende definitie van wat een matras met een medium hardheid is. Het gewicht van de testpersoon speelt namelijk een rol, terwijl de hardheid sowieso al een subjectief gegeven is. Bovendien wordt dit door verkopers niet altijd gecommuniceerd. Een uitzondering is de matrassenvinder van Allnatura. Daarmee vind je eenvoudig de meest comfortabele matrassen van Allnatura en kan je onder meer de gewenste hardheidsgraad kiezen.

Samenstelling van matrassen

Verder moeten kwaliteitsvolle matrassen zijn gemaakt van comfortabele materialen. Ook dit is natuurlijk enigszins subjectief. Consumentenbond raadt een waterbed bijvoorbeeld niet aan, omdat het niet ventileert. Ook bonellveringen worden niet aangeraden, omdat ze slecht in zones te verdelen zijn. Matrassen met pocketveringen, koudschuimmatrassen en traagschuimmatrassen kunnen wel goede keuzes zijn, maar niet iedereen vindt traagschuim even aangenaam.

Matrassen met vezels, zoals bamboe of kapok, zijn eveneens te overwegen. Dat komt omdat ze goed ventileren. Tegelijkertijd passen ze in de nieuwe trend: een interieur dat is geïnspireerd door de natuur. Consumentenbond geeft wel aan dat de ventilerende eigenschappen bij deze materialen verloren kunnen gaan door het gebruik van schuimlagen. De exacte samenstelling en de kwaliteit van de gebruikte materialen speelt in alle gevallen een belangrijke rol en beïnvloedt natuurlijk ook het prijskaartje van de matras.

Persoonlijke factoren bij het vinden van de beste matrassen

Mensen met allergieën zijn gebaat bij speciale anti-allergenenmatrassen die bijvoorbeeld huisstofmijt in bed voorkomen. Voor mensen met rugklachten zijn er eveneens speciale matrassen. Deze matrassen zijn onder meer te vinden bij Allnatura. Je kan er ook meteen kiezen voor matrassen voor mensen met overgewicht of voor matrassen voor mensen met een gering lichaamsgewicht. Deze matrassen zijn onder meer qua hardheid afgestemd op de persoonlijke behoeften.

Ook interessant