Nieuwbouw

Kwaliteit bouw lijdt onder té korte uitvoeringstermijnen

45% van de bouwbedrijven stelt dat de uitvoeringstermijnen steeds korter worden. De gevolgen zijn niet min. De veiligheid op de bouwplaats is niet langer gegarandeerd en de motivatie van de medewerkers zakt onder nul. “Aannemers maken met hun klanten best vooraf goede afspraken over begin en duurtijd van de werken”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “De klant moet beseffen dat kwaliteit tijd vraagt.”

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, krijgt bijna dagelijks vragen over het niet naleven van de uitvoeringstermijn. Klanten beklagen zich over te lange wachttijden of het te lang uitlopen van de werken. Ze leggen eenzijdig vertragingsboetes op of houden een gedeelte van het factuurbedrag in. Een enquête van Bouwunie in het begin van september bij 200 Vlaamse bouwondernemingen wijst uit dat de uitvoeringstermijnen steeds korter worden. 13% van de bouwbedrijven wordt daar al langer mee geconfronteerd. Bij 32% steekt dit probleem sinds kort de kop op. Vooral schilders en schrijnwerkers, die op het einde van het bouwproces komen, klagen over het alsmaar sneller moeten beginnen en uitvoeren van werken. Ook de wegenbouwers, kabel- en leidingleggers voelen de druk om hun werken snel uit te voeren, vooral omdat deze werken vaak onvermijdelijke hinder meebrengen voor de omwonenden en de handelaars van de straat waarin deze werken plaatsvinden.

Het alsmaar sneller moeten werken, heeft tot gevolg dat de veiligheid op de bouwplaats niet langer gegarandeerd is en dat de motivatie van het personeel onder nul zakt. Dit laatste omdat ze té snel moeten werken, minder aandacht kunnen geven, vaak minder kwaliteit leveren (bv. parket moeten leggen op een nog te natte betonvloer waardoor achteraf de planken terug loskomen) en dus minder eer halen uit hun werk.

Bouwunie raadt aannemers en klanten aan om vooraf goede afspraken te maken en deze contractueel vast te leggen. Het gaat om het begin van de werken, de duurtijd van de werken (liefst uitgedrukt in werkdagen en niet in kalenderdagen), de invloed van factoren zoals het weer, onvoorziene meerwerken of aanpassingen die deze termijnen verschuiven, en eventuele vertragingsboetes. Dit zal heel wat discussies vermijden. Een realistische planning en een goede coördinatie door architecten en studiebureaus zijn noodzakelijk. Klanten moeten beseffen dat een aannemer niet onmiddellijk kan starten. Wie een auto bestelt, moet ook enkele maanden tot een half jaar wachten en dat wordt wél door iedereen aanvaard. Tot slot wijst Bouwunie er op dat de (ver)bouwer zich al te vaak laat misleiden door één aspect van het (ver)bouwen, namelijk de prijs. Deskundigheid en kwaliteit zijn in de bouw onontbeerlijk. Kwaliteit leveren vraagt tijd en heeft dus zijn prijs!

Ook interessant