Nieuwbouw

Kris Peeters en Pascal Smet leggen eerste steen Sint-Eduardus

Maandag 28 april zijn de bouwwerken van het Sint-Eduardusinstituut in Merksem officieel gestart. De twee nieuwe schoolgebouwen, die een oppervlakte van meer dan 2.500 m² bestrijken, bieden een oplossing voor het plaatsgebrek waar de school mee kampt. Dit is het eerste project in groot Antwerpen van DBFM Scholen van Morgen. In die regio investeert de publiek-private vennootschap bijna 100 miljoen euro.

Binnenkort wordt de campus van het Sint-Eduardusinstituut Merksem uitgebreid met twee nieuwe gebouwen met moderne klas-, vak- en labolokalen enerzijds en een nieuwe refter en sporthal anderzijds. Dit is meer dan welkom. Momenteel huurt de school een gebouw en de sportafdelingen moeten zich noodgedwongen regelmatig verplaatsen naar externe sportaccommodatie.

Nieuwe Sint-Eduardus in Merksem

“Reeds 25 jaar kunnen getalenteerde, jonge sportliefhebbers in EDUsport terecht voor een ruim aanbod aan sportieve studierichtingen. Er wordt niet alleen belang gehecht aan prestaties, maar ook aan het verwerven van sportieve attitudes”, aldus Bart Janssens, directeur van de school. “Maar ook de andere leerlingen, meer dan 700 in het totaal, krijgen dankzij het nieuwbouwproject alle kansen om hun talenten ten volle te ontwikkelen.” Bij de start van het schooljaar 2015-2016 worden de nieuwe gebouwen in gebruik genomen.

165 scholenbouwprojecten via publiek-private samenwerking Scholen van Morgen

Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de schoolgebouwen. In de provincie Antwerpen staan 46 projecten in de steigers, waarvan 8 in groot Antwerpen (twee in Antwerpen, drie in Merksem, twee in Wilrijk, één in Berchem), goed voor een totale investering van 100 miljoen euro in de Antwerpse schoolinfrastructuur.

“Het onderwijs van morgen kan je niet geven in de gebouwen van gisteren. Daarom investeren wij in onderwijsinfrastructuur. Wij willen ervoor zorgen dat ieder kind een plaats op school heeft. Het Sint-Eduardinstituut neemt daarin het voortouw: vandaag een bouwwerf, morgen een ‘talentenwerf’. Ook in een volgende legislatuur willen wij middelen voorzien om te investeren in onderwijsinfrastructuur. Want wie het echt meent met de welvaart en het welzijn in Vlaanderen, die moet de nodige middelen voorzien voor onze scholen”, verklaart Vlaams Minister-president Kris Peeters.

“In nieuwe schoolgebouwen krijgen de leerlingen vanzelf meer goesting om te leren omdat ze de nodige ruimte krijgen, gestimuleerd worden en over de hedendaagse technologie kunnen beschikken. De architectuur speelt een belangrijke rol om stimulerende, eigentijdse en veilige schoolomgeving te creëren voor de scholieren en het personeel aangepast aan de noden van het onderwijs van morgen. Dankzij Scholen van Morgen en tal van nieuwe projecten om de bijkomende capaciteitsnoden in het onderwijs te beantwoorden, hebben we na decennialange onderinvestering de inhaaloperatie voor nieuwe schoolinfrastructuur ingezet”, zegt onderwijsminister Pascal Smet.

Kris Peeters en Pascal Smet leggen eerste steen Sint-Eduardus

141 Scholen van Morgen-projecten hebben momenteel een bouwvergunning. 37 projecten werden toegewezen aan een aannemer. Wellicht worden dit jaar nog 50 Scholen van Morgen-bouwwerven opgestart. In september wordt de eerste school, het GTI Londerzeel, ingehuldigd.

De nieuwe schoolgebouwen van Sint-Eduardus werden ontworpen door Hasa Architecten. De uitvoering van de werken werd toegewezen aan de THV Juvalho. De evolutie van het project kan gevolgd worden via sinteduardus.scholenvanmorgen.be.

Ook interessant