Nieuwbouw

Minister Pascal Smet legt eerste steen Scholen van Morgen

Minister Pascal Smet legt eerste steen Scholen van Morgen
Ontwerp: Teema Architecten
Gisteren is het bouwproject van het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel (GTIL) gestart. De nieuwbouw volgt de principes van het passiefhuisconcept en omvat o.a. werkplaatsen, een laboratorium en een open leercentrum. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Teema Architecten uit Brasschaat. Het GTIL is de eerste van 165 scholen die onderwijsminister Pascal Smet via het DBFM-programma Scholen van Morgen op de rit heeft gezet.

`Vlaanderen heeft de voorbije decennia te weinig geïnvesteerd in schoolinfrastructuur. Hierdoor zijn veel schoolgebouwen nooit aangepast aan gestegen leerlingenaantallen en nieuwe onderwijsbehoeften. De verouderde gebouwen kampen vaak ook met zware energiefacturen. Dit grootschalig DBFM-project is een enorme inhaalbeweging en opportuniteit om eigentijdse schoolgebouwen te realiseren, aangepast aan de onderwijsnoden en milieuvereisten van morgen. Het GTIL wordt een toonbeeld van hoe materiële en ruimtelijke omstandigheden bijdragen aan een hoge onderwijskwaliteit en aan het welbevinden van leerlingen en personeel op school,` zegt Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet.

De nieuwbouw van 4.395m² wordt het kloppende hart van het GTIL en herbergt 8 werkplaatsklassen, een laboratorium voor wetenschappen, 4 leslokalen voor algemene vakken, een sportzaal van 685 m² en een centrale ontmoetingsruimte met refter en open leercentrum. De bestaande klassenvleugel sluit aan op de nieuwbouw. Bij de start van het nieuwe schooljaar in 2014 wordt het nieuwe gebouw in gebruik genomen.

“Met dit project zetten we het duurzaam gemeentebeleid verder: na het politiehuis en het Administratief Centrum wordt het GTIL het derde gemeentelijk gebouw waar op een verantwoorde en doordachte manier met energie wordt omgesprongen. Er wordt bij deze bouw zeer ver gegaan op het gebied van isolatie en van warmterecuperatie – het nieuwe GTIL wordt een passiefbouw waar het energieverbruik 75 % lager ligt dan bij een traditioneel schoolgebouw.
Onze leerlingen verdienen bovendien een uitdagende leeromgeving waarbij voortdurend geïnvesteerd wordt: het doel van het GTIL is immers om goed opgeleide en professioneel geschoolde leerlingen af te leveren – experts in de wereld van wetenschap en technologie,” aldus burgemeester Jozef De Borger.

Het GTIL is de eerste school die via het DBFM-programma Scholen van Morgen gebouwd wordt. Later dit jaar start de bouw van de tweede “School van Morgen”: SBSO Baken, MPI Zonneken en Internaat Zonneken in Sint-Niklaas. De 163 andere werven zullen vanaf 2014 kort na elkaar worden opgestart.


Teema Architecten