Nieuwbouw

Start bouwwerken eerste Scholen van Morgen-project

Vandaag zijn de bouwwerken van het Sint-Claracollege in Arendonk officieel gestart. Deze school is de eerste van het Vrij Onderwijs die via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen gerealiseerd wordt. Onderwijsminister Pascal Smet en directeur-generaal van het VSKO, Mieke Van Hecke betonneerden een tijdcapsule in die vereeuwigd wordt in het nieuwe, eigentijdse schoolgebouw van 5.200 m².

De aannemerscombinatie Jan De Nul – Van Laere is in februari gestart met de voorbereidingen op de werf in Arendonk. Het nieuwbouwcomplex voor de secundaire school, ontworpen door Markant Architecten, bevat o.a. 25 klaslokalen, verscheidene ICT- en wetenschapslokalen, burelen voor administratie, een ruime refter en een modern auditorium. De nieuwe school zal klaar zijn bij aanvang van het schooljaar 2015-2016.

“Nu de bouwwerken gestart zijn, wordt steen voor steen, de droom van velen werkelijkheid. Met deze nieuwe school bouwen we verder aan de toekomst van onze jongeren, aan een betere wereld. Niet de stenen maar de mensen zijn de stuwende kracht en het kloppende hart van ons onderwijs. We hopen dat ook de volgende generaties in het Sint-Claracollege de mooie franciscaanse idealen van de school 'respect voor medemens en natuur' hoog in het vaandel blijven dragen.” zegt Willy Brion, directeur van het Sint-Claracollege.

Scholen van Morgen - Sint Claracollege in Arendonk

165 scholenbouwprojecten via publiek-private samenwerking Scholen van Morgen

Via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen staan in totaal 165 scholenbouwprojecten op de rails. Van de 108 scholen van het Vrij Onderwijs, is het Sint-Claracollege de eerste die via deze DBFM-formule gerealiseerd wordt.
“Naast tal van nieuwe projecten om de bijkomende capaciteitsnoden in het onderwijs te beantwoorden, hebben we met de Scholen van Morgen na decennialange onderinvestering de inhaaloperatie voor nieuwe schoolinfrastructuur ingezet. 165 eigentijdse scholenbouwprojecten zullen tegemoetkomen aan de onderwijsnoden van vandaag én van morgen. Leerlingen moeten zich goed voelen op school. Ze moeten de nodige ruimte krijgen, gestimuleerd worden en over de hedendaagse technologie kunnen beschikken. De architectuur van hun schoolgebouw kan hierin een belangrijke rol vervullen. Ik ben dan ook zeer verheugd met de stimulerende, eigentijdse en veilige schoolomgeving voor de leerlingen en het personeel van het Sint-Claracollege ” zegt onderwijsminister Pascal Smet.

Start bouwwerken eerste Scholen van Morgen-project

133 Scholen van Morgen-projecten hebben momenteel een bouwvergunning. 23 projecten werden toegewezen aan een aannemer. 11 inrichtende machten hebben de laatste belangrijke stap richting bouw gezet: de ondertekening van het individueel DBFM-contract. De doelstelling is om dit jaar nog 50 Scholen van Morgen-werven op te starten. In september wordt de eerste school, het GTI Londerzeel, ingehuldigd.

Ook interessant