Nieuwbouw

Eerste steen GO! Campus in Sint-Niklaas gelegd

Dinsdag 15 oktober legde minister Pascal Smet de eerste steen van de GO! Campus Aangepast Onderwijs in Sint-Niklaas. Drie GO! instellingen worden er verenigd tot één volwaardige campus voor leerlingen met specifieke onderwijs- en opvangbehoeften. Deze nieuwbouw van 4000 m² is het eerste GO! project in het programma Scholen van Morgen, een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid en de private sector.

Drie GO! instellingen onder één dak

Op Campus Aangepast Onderwijs krijgen 450 leerlingen van 2,5 tot 21 jaar volwaardig, aangepast onderwijs met multidisciplinaire ondersteuning en opvolging. Bijkomend zorgt het internaat voor een warme, huiselijke opvang. “Voor het ontwerp van dit gebouw is men uitgegaan van de specifieke behoeften van de leerlingen. Hun leer- en leefcomfort staat in deze nieuwe gebouwen centraal” zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

GO! onderwijs verenigt drie scholen tot Campus Aangepast Onderwijs

Het nieuwbouwproject wil de samenwerking tussen de drie entiteiten op de campus verder aanmoedigen en versterken en brengt ze samen onder één dak. ABSCIS architecten is op zoek gegaan naar de meest optimale bouwstructuur om de leerlingen fysisch en psychisch ruimte te geven om zich maximaal te laten ontplooien. Het project zorgt voor extra klaslokalen, zorgklassen, therapie en paramedische ruimten voor het secundair onderwijs, SBSO Baken, die ook toegankelijk zijn voor leerlingen van het basisonderwijs, MPI Zonneken. Zes leefgroepen van het Internaat Zonneken kunnen terecht in dit gebouw.

De bouwwerken zijn nu officieel gestart en ze worden afgerond in het voorjaar van 2015. De Scholen van Morgen-vennootschap heeft THV IDIB aangesteld als aannemer voor de bouw en het 30-jarig onderhoud van het nieuwbouwcomplex in Sint-Niklaas. Wie de evolutie van de werken wil volgen, kan terecht op baken.scholenvanmorgen.be.

GO! onderwijs verenigt drie scholen tot Campus Aangepast Onderwijs

165 scholenbouwprojecten

Verspreid over heel Vlaanderen, zullen tussen vandaag en 2017 bijna 200 schoolgebouwen worden opgetrokken via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen. “Naast tal van nieuwe projecten om de bijkomende capaciteitsnoden in het onderwijs te beantwoorden, hebben we met de Scholen van Morgen na decennialange onderinvestering de inhaaloperatie voor nieuwe schoolinfrastructuur ingezet. 165 eigentijdse scholenbouwprojecten zullen tegemoetkomen aan de onderwijsnoden van vandaag én van morgen. Leerlingen moeten zich goed voelen op school. Ze moeten de nodige ruimte krijgen, gestimuleerd worden en over de hedendaagse technologie kunnen beschikken. De architectuur van hun schoolgebouw kan hierin een belangrijke rol vervullen. Ik ben dan ook zeer verheugd met de stimulerende en veilige school- en opvangomgeving voor leerlingen met specifieke noden op deze GO! campus” zegt onderwijsminister Pascal Smet.

Eerder dit jaar startten al de werkzaamheden aan het GTIL, een gemeenteschool in Londerzeel. Vanaf 2014 volgen kort na elkaar de 163 andere werven.

Op dit moment werden 16 projecten, goed voor bijna 50.000 m² (exclusief Londerzeel en Sint-Niklaas), op de markt geplaatst. 13 consortia van aannemers maken op dit moment een offerte op voor 11 scholen. De offertes voor vijf andere scholen worden geanalyseerd door de aanbestedende dienst. Voor 68 projecten (meer dan 230.000 m²) is inmiddels een bouwvergunning verkregen.

Ook interessant