Nieuwbouw

Kortrijk krijgt hoge factuur voor archeologisch onderzoek

‘Goed te Bouvekerke’ is een terrein van 3 hectare aan de Ambassadeur Baertlaan dat door het Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) zal verkaveld worden voor 58 woningen. Het Vlaams Gewest stelde als voorwaarde dat er eerst archeologisch onderzoek zou gebeuren. Volgens het archeologiedecreet uit 1993 gebeurt dergelijk onderzoek op kosten van de verkavelaar.

In januari 2011 werd een prospectie met proefsleuven uitgevoerd. De archeologen vonden sporen van bewoning uit de vroege middeleeuwen. Verder onderzoek was dus noodzakelijk. De firma aDeDe uit Gent voert momenteel deze werken uit waarbij parallelle sleuven van 12 meter breed en tot 1 meter diep worden gegraven.

Het prijskaartje voor dit archeologisch onderzoek beloopt 262.000 euro. Het is nu uitkijken naar de definitieve resultaten van het onderzoek die binnen enkele maanden zullen bekend zijn.

Afgelopen maanden is er in Vlaanderen een fel debat op gang gekomen over de noodzaak van archeologisch onderzoek en vooral over het feit dat het de verkavelaar of bouwheer, en dus uiteindelijk de bewoner is die voor het prijskaartje moet opdraaien.Het is absoluut noodzakelijk dat Vlaanderen een fonds opricht om duur archeologisch onderzoek te helpen financieren.