Architectuur

Koning Willem-Alexander bezoekt China's Turn in Peking

Op 26 oktober heeft Zijne Majesteit Koning Willem-­Alexander een bezoek gebracht aan de finisage van de tentoonstelling "The Nurturing House" in Peking. "The Nurturing House" maakte onderdeel uit van de Beijing Design Week 2015. Stijn Kemper, associate bij Powerhouse Company, presenteerde de tentoonstelling "China’s Turn: Architecture in the 21st Century" aan de koning.

China's Turn is een vervolg op "Shifts: Architecture After the 20th Century". Het onderzoek en de tentoonstelling van Powerhouse Company ging over de gevolgen van de economische crisis op de westerse architectuur. "China's Turn" focust op de dreigende vastgoedcrisis in China en wat dit betekent voor de architectuur.

Koning Willem-Alexander bezoekt China's Turn in Peking

Via onderwerpen variërend van economische groei, nationale schuld en demografie, tot huisvesting, vervuiling en stedelijke ontwikkeling, wordt een huidig beeld van China getoond: de problemen waar het mee worstelt, de aanwezige ingrediënten voor een crisis en hoe het land nu op een cruciaal punt is beland. Met als startpunt de snelle ontwikkeling van China gaat de tentoonstelling op zoek naar de onwenselijke en vaak onduidelijke bijwerkingen van een puur economische kijk op hoe we onze samenleving organiseren - van de impact op gezondheid en milieu tot leefkwaliteit. De tentoonstelling vertelt het Chinese verhaal van een veranderende wereldorde, en hoe architectuur en stedenbouw kunnen bijdragen aan de oplossing van deze structurele problemen.

Met het bezoek van de koning komt The Nurturing House tot een feestelijk einde. Na de Beijing Design Week 2015 bleef de tentoonstellingslocatie geopend voor events gericht op de Dashilar wijk en op professionals.

Koning Willem-­Alexander en Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Xi Jinping een staatsbezoek aan de Volksrepubliek China tussen 25 en 29 oktober.

The Nurturing House

De tentoonstelling "The Nurturing House" vond plaats in een voormalige fabriek in de wijk Dashilar, Peking. Georganiseerd door ROAM foundation en ondersteund door het Stimuleringsfonds Creative Industrie brengt het project Nederlandse en Chinese architecten en ontwerpers samen. "The Nurturing House" door Next City Lab, is ontworpen door Powerhouse Company en is de vijfde opeenvolgende Nederlandse inzending voor de Beijing Design Week. "The Nurturing House" toont werk van o.a. MVRDV, UNStudio, Droog Design, Pauline van Dongen en West 8.

Ook interessant