Architectuur

Kleurdozen tegen 'grauw' Russisch klimaat

De Nederlandse architecten Arman Kayhan en Jeroen de Vries willen voor wat kleur zorgen in een toekomstige stad nabij Moskou. Daarom zonden zij het ontwerp Colorbox in voor een prijsvraag waarin gevraagd werd om concepten voor woonblokken. De resultaten van deze A101 Block City Urban Block Competition zijn nu te zien in het Architectuurmuseum van Moskou.

Ten zuidwesten van Moskou zal de kunstmatige stad A101 verrijzen. Het masterplan voor deze stad is gemaakt door het Nederlandse Maxwan architects & urbanists. Ter inspiratie voor de woonblokken die er zullen verrijzen, werd 250 architecten gevraagd om een ontwerp voor zo’n blok met een standaardmaat te maken.

Kayhan en De Vries proberen met hun ontwerp een brug te slaan tussen menselijke schaal en de schaal van de stad. “Op een dubbelhoge plint die door zijn programma en detaillering aansluit bij de beleving van de stad staan vijf individuele gekleurde woontorens. Hun kleuren zijn een verwijzing naar het kleurgebruik uit de Russische architectuurtraditie”, vertellen de twee.

“Vanaf een afstand bevorderen zij de herkenbaarheid, en vormen zo een baken in het grauwe Russische klimaat.”

Lees verder op Architectenweb.nl