Meubelen

Kleine woonkamer inrichten? 8 tips

Kleine woonkamer inrichten? 8 tips
Wil jij een kleine woonkamer inrichten tot een fijne plek die ruimtelijk aanvult? Om een kleine ruimte zo optimaal mogelijk te benutten is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste kleuren, de juiste meubels te kiezen én de juiste indeling te bepalen. Met deze slimme trucs zorg je ervoor dat je toch een ruimtelijk gevoel creëert!

Kleine woonkamer inrichten

Voordat je van start gaat met het inrichten van jouw kleine woonkamer, is het verstandig om na te denken over de functie van de woonkamer. Wat is het meest belangrijk in de woonkamer? Wil je de woonkamer voornamelijk gebruiken om op een heerlijk comfortabele bank televisie te kijken of is juist de eettafel set dé prioriteit zodat je gezellig met z'n allen kunt eten? Omdat er in een kleine woonkamer niet overal uitgebreid te ruimte voor is, zul je keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen. Welke meubelstukken zijn het meest belangrijk voor jou?

Tip 1: Creëer een consistente en rustige basis

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar lichte kleuren doen een kleine woonkamer groter lijken. Het natuurlijke lichtinval dat door de ramen binnenkomt wordt door lichte kleuren namelijk weerkaatst. De eerste belangrijke tip is dan ook om altijd te vertrekken met een rustige en lichtkleurige basis op zowel de muren als de vloer. Rustige kleuren zoals gebroken wit, beige of zachte vergrijsde tinten. Door niet alleen de muren, maar ook een vloer te kiezen in (bijna) dezelfde kleur zorg je ervoor dat de ruimte zelfs nog groter oogt. Door zowel de muren als de vloer in een consistente kleur te kiezen creëer je een ruimtelijk geheel en lijkt het alsof de meubels als het ware in de ruimte zweven. Ook wat betreft de plinten geldt: schilder ze mee in de kleur van de muren! De plinten tussen de deurposten zou je zelfs weg kunnen laten voor een ruimtelijk effect.

Tip 2: Organiseer (rondslingerende) spullen

Spullen uit het zicht opbergen is the key voor het inrichten van een kleine woonkamer. Omdat je niet over al te veel vierkante meters beschikt is het verstandig om slimme opbergmogelijkheden in loze ruimtes te creëren. Creëer opbergmogelijkheden in loze ruimtes zoals een lege hoek, een inbouwkast of een nisje door bijvoorbeeld wandplanken of haken te bevestigen. Probeer de spullen zoveel mogelijk op te bergen in gesloten opbergdozen of -manden. Richt verder alle opberglades, zoals die van een salontafel of bijzettafel, zo efficiënt mogelijk in. Kortom: ruim op, reorganiseer en breng de onnodige spulletjes die je niet gebruikt weg naar een goed doel of iemand anders die het goed kan gebruiken.

Kleine woonkamer inrichten? 8 tips

Tip 3: Kies multifunctionele meubels

Juist in deze gekke tijden ontkom je er niet aan dat je verschillende meubels kwijt moet in de woonkamer. De woonkamer is immers een ruimte geworden waar we niet alleen eten of televisie kijken, maar er moet ook bijvoorbeeld gewerkt worden. Sla twee vliegen in één klap en ga op zoek naar multifunctionele meubels. Tegenwoordig zie je steeds meer multi-taskers die eenvoudig in een ander meubelstuk veranderd kunnen worden. Het schoolvoorbeeld hiervan is de Library Shelf (zie de afbeelding hieronder). Dit is een wandsysteem dat uit meerdere wandplanken bestaat, waarvan de onderste wandplank de breedste plank is dat als bureautafel kan dienen. Op die manier heb je niet alleen een bureau, maar ook extra planken aan de muur om spullen op te bergen! Of wat dacht je van een slanke sidetable die je ook als klein bureau kunt inzetten?

Tip 4: Maak gebruik van zwevende meubels

Zwevende meubels zijn de perfecte woonitems voor in de kleine woonkamer. Het "luchtige" design van zwevende meubels zorgt er namelijk voor dat je onder de meubels door kunt kijken, waardoor de inrichting minder massief lijkt en een meer ruimtelijk gevoel creëert. Bovendien zorgen zwevende meubels ervoor dat de vloer optisch niet onderbroken wordt en ook dat doet een woonkamer groter lijken. Denk bijvoorbeeld aan een bank op pootjes, een hangend televisiemeubel of een zwevende boekenkast of vakkenkast. Gelukkig zien we in de hedendaagse woontrends, zoals de Scandinavische woonstijl en de minimalistische -stijl, bijna niks anders dan zwevende meubelstukken of minimalistische design op slanke pootjes.

Tip 5: Kies voor transparante elementen

Naast zwevende meubels zijn ook transparante meubels en woonaccessoires dé truc om een optisch effect te creëren. Omdat je door de transparante elementen heen kunt kijken, belemmeren ze nog minder het zicht als je door de woonkamer kijkt, waardoor je de illusie wekt dat er meer ruimte is. Het kiezen van transparante kunststof of glazen elementen is daarom een goed idee! Kies bijvoorbeeld voor een glazen salontafel, een sfeervolle hanglamp van glas of zet zelfs een transparante kunststof tafel of stoel neer! Wil je het liever nog groter aanpakken? En reikt het budget hiertoe? Plaats dan bijvoorbeeld een glazen schuifdeur of wand in de ruimte: hierdoor verspreidt het natuurlijke licht zich prachtig door de hele ruimte heen en creëer je het gevoel van één groot geheel.

Tip 6: Werk met verticale lijnen de hoogte in

Door met verticale lijnen de hoogte in te werken kun je de vorm van een kamer compleet veranderen. Door de hoogte van een ruimte te accentueren zorg je er namelijk voor dat het plafond veel hoger lijkt dan daadwerkelijk het geval is. Optisch hoogte creëren wordt dit ook wel genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een hoge en smalle kast, een hoog dressoir, een decoratieladder planten in een plantenstandaard of hang een schilderij op. Ook de "kiss the floor" gordijnen - die van plafond tot volledig aan de vloer lopen - kunnen perfect de nadruk op de hoogte in een ruimte leggen. Mocht je nog in de startfase van een inrichting of zelfs verbouwing staan: overweeg dan om de verticale lijnen door de trekken in het volledige ontwerp. Kies bijvoorbeeld hoge deuren en kozijnen, schilder verticale banen op de muur of ga voor behang met een verticale print.

Tip 7: Zorg voor veel (natuurlijk) licht

Licht is cruciaal in een interieur, laat staan in een klein interieur. Mocht je dus over de luxe van veel natuurlijk lichtinval beschikken: blokkeer dit licht dan zo min mogelijk met donkere gordijnen of andere objecten! Hoe meer natuurlijk lichtinval, des te luchtiger en opener een ruimte namelijk oogt. Helaas is niet iedere woning natuurlijk gezegend met gigantische raampartijen. Mocht je weinig natuurlijk licht ontvangen, dan is het nóg belangrijker om ervoor te zorgen dat je de juiste soort verlichting plaatst. Belangrijke tip is om verlichting op meerdere niveaus te plaatsen: bijvoorbeeld een vloerlamp in de hoek en een mooie wandlamp aan de muur. Probeer bovendien zoveel mogelijk te werken met verborgen of ingebouwde lichtbronnen en deze lampen te plaatsen op verticale oppervlakken, zoals de muur.

Kleine woonkamer inrichten? 8 tips

Tip 8: Slim decoreren met woonaccessoires

Naast de kleuren, indeling en de juiste meubels zijn er ook op het gebied van woonaccessoires nog een paar slimme trucs toe te passen. Slimme trucs om de kleine woonkamer optisch groter te laten lijken.Het klassieke voorbeeld hiervan is natuurlijk de spiegel. Spiegels vangen namelijk veel licht en creëren de illusie van een raam: hierdoor oogt de woonkamer ruimtelijker en lichter. Een andere slimme truc om de woonkamer ruimer te laten lijken is door een bepaald object of patroon meerdere keren terug te laten komen. Herhaal bijvoorbeeld hetzelfde patroon zowel in de sierkussens als in een plaid of vloerkleed. Door het herhalen van een object of een patroon wek je namelijk de illusie dat dit patroon of object ook buiten ons gezichtsveld herhaald zal worden.

Ook interessant