Vastgoed

Klein wonen breekt ook door in Europa

Klein wonen. Het heeft doorgaans een negatieve connotatie. Wie op zoek is naar een woning krijgt veelal de termen ‘ruim’ en ‘comfortabel’ rond de oren geslingerd. Groot wonen lijkt de norm, maar de Tiny House Movement denkt daar anders over. Deze beweging is al lang actief in Amerika en Canada en pleit, zoals de naam al doet vermoeden, voor kleiner wonen.

Klein wonen: less is more

In een wereld waarin het materialisme zegeviert, wil de Tiny House Movement terug naar de basis. De leden en sympathisanten van de beweging kiezen er bewust voor om kleiner te leven in mobiele huisjes. Ze bestaan in alle vormen en maten, maar de kernactiviteit is overal dezelfde: efficiënt, betaalbaar en duurzaam wonen. Maar klein wonen betekent ook keuzes maken. Er is alleen plek voor de dingen die je écht nodig hebt.

Betaalbaar en duurzaam wonen

Kleiner wonen is goedkoper wonen. Zowel in aanschaf als onderhoud drukt een klein huisje de kosten. Zo bespaar je op het vlak van verlichting, verwarming en koeling. Je verbruikt ook minder energie waardoor je je ecologische voetafdruk beduidend verkleint.

Slim inrichten om klein te wonen

Een kleine kamer inrichten is een hele uitdaging en vereist wat creativiteit. Spring slim om met de beschikbare ruimte door in de hoogte te werken en allerlei functionaliteiten weg te werken in de kasten. Opteer je voor een slaapkamer in de nok van het huis? Dan komt de ruimte eronder vrij waar je de badkamer of keuken kunt verwerken. Opbergruimte kan dan weer verstopt zitten onder de zetel of achter een schuifdeur. Ondanks de kleine ruimte, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Klein wonen in de stad: laat je inspireren

Hoewel de Tiny House Movenemt ook aan populariteit wint in Europa, gaat het hier voornamelijk om een andere vorm van klein wonen. Geen kleine mobiele – vaak houten – huisjes zoals in Amerika en Canada, maar kleiner en compacter leven in de stad.

Ook interessant