Vastgoed

De voor- en nadelen van kangoeroewonen

Kangoeroewonen, waarbij een oudere inwoont bij een jong koppel of gezin in een afzonderlijk deel van de woning, dient zich aan als een praktische en budgetvriendelijke oplossing voor families. Kangoeroebaby’s groeien op in de buidel van hun moeder. De buidel is als het ware een nest dat de moeder continu bij zich heeft. Kangoeroewoningen – die trouwens ontstaan zijn in het land van de kangoeroes, Australië – danken hun grappige naam aan dit fenomeen. Een kangoeroewoning is een huis met een tweede, aparte woning erin. In het eerste deel woont een gezin of een jong koppel, bijvoorbeeld, terwijl het tweede deel onderdak biedt aan een oudere, meestal een van de ouders of grootouders.

Voordelen voor de jongere generatie

  • Kangoeroewonen maakt een eigen huis haalbaarder en betaalbaarder. Je inwonende ouder of grootouder kan de bouw of verbouwing mee financieren en in de kosten delen.
  • Je ontwikkelt een sterkere familieband.
  • Je inwonende ouder, oom, tante … kan soms een handje toesteken in het huishouden of op de kinderen passen wanneer je uit werken bent. Je laat je huis, je kinderen en je huisdieren nooit meer alleen achter. Wanneer je ouders nog goed te been zijn, kunnen ze zelfs nog veel meer doen. Vaak willen de ouders een zinvolle rol vervullen in het huishouden en daar profiteren jullie allemaal van.
  • Als je je ouderlijke woning verbouwt tot kangoeroewoning, profiteer je van een voordelig belastingtarief.

Voordelen voor senioren

  • Als oudere kun je langer thuis blijven wonen. Het huishouden doen wordt een pak haalbaarder met de hulp van je kinderen.
  • Tegelijk geniet je van het gezelschap van je kleinkinderen, die je elke dag verder ziet opgroeien.
  • Je hebt een sociaal vangnet. Bij sterfgevallen kun je altijd actief op de steun, troost en gezelschap van je familie rekenen.

Nadelen van kangoeroewonen?

De nadelen van een kangoeroewoning laten zich raden. Sommige mensen ervaren in een kangoeroewoning een gebrek aan privacy. Het is zaak om compromissen sluiten en goed met elkaar leren omgaan. Wederzijds respect en duidelijke afspraken zijn de sleutel tot succes!

Ook interessant