Hoe kun je levenslang in hetzelfde huis blijven wonen?

Bron: Logic-Immo
Hoe kun je levenslang in hetzelfde huis blijven wonen?
Steeds meer koppels vinden hun weg naar het zogenaamde levenslang wonen… In plaats van de oude dag in een klein appartement of in het rusthuis te spenderen, gaan ouderen steeds meer op zoek naar alternatieve woonvormen, waarbij ze beroep doen op de jongeren om hen te helpen. De jongeren doen er een aanzienlijk financieel voordeel mee, en de ouderen kunnen des te meer van hun oude dag genieten. We nemen enkele van die alternatieve woonvormen onder de loep…

Kangoeroe woningen

Een kangoeroe woning is een woning waarbij een ouder koppel op het gelijkvloers woont, terwijl er op de andere verdiepingen een jong koppel of een alleenstaand iemand woont. Voor het jonge koppel of de alleenstaande is het veel goedkoper, terwijl het oudere koppel op hulp kan rekenen in noodsituaties. Bovendien hoeven zij ook geen trappen meer te doen.

Duplex woningen

Een duplex woning is een woning waarbij een jong gezin in een woning trekt en waarbij het koppel dat de woning verkoopt, in een kleine aanbouw of in een aparte kamer gaat wonen. Als je wat ouder wordt en als je kinderen het huis uit zijn, dan wordt je huis immers te groot om te onderhouden! De aanbouw of de aparte kamer moet wel apart toegankelijk zijn.

Groepswonen

Ouderen voelen zich vaak eenzaam. Een rusthuis is echter niet altijd een goede oplossing tegen die eenzaamheid. In dat geval is groepswonen een goed alternatief: verschillende ouderen gaan dan samen wonen, met de bedoeling zo lang mogelijk voor elkaar te zorgen. Groepswonen kan een initiatief zijn dat van een aantal ouderen zelf komt, maar het kan ook deel zijn van een woonproject. Ook jongeren gaan al samenhuizen maar doen dit vaker om financiële en sociale redenen.

Wonen in serviceflats

Naast bovenstaande nieuwe, alternatieve woonvormen, blijven ook serviceflats populair bij ouderen. In een serviceflat woon je op je eentje, maar er zijn wel gemeenschappelijke ruimtes met de andere bewoners. Op die manier geniet je toch nog van het nodige gezelschap en kan je beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals poetshulp of warme maaltijden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo