Algemeen

Kapelletje Celen en omgeving opgewaardeerd

In 2009 werd vzw Kempens Landschap eigenaar van een wegkapelletje aan de Herentalsesteenweg in Heist-op-den-Berg. Met haar schenking wilde de voormalige eigenares mevrouw Celen het behoud van dit kapelletje garanderen. Het kapelletje aan de Herentalsesteenweg werd opgericht rond 1860 ter nagedachtenis van een grootoom van de voormalige eigenares. Hij sukkelde op een nacht in de nabijgelegen Laak. Ondanks haar geringe omvang heeft de kapel toch een grote impact op het gevoel en de beleving van het landschap. En net daarom zet Kempens Landschap zich naast het behoud van grote gebouwen en domeinen ook in voor het behoud van zulke kleine bedreigde en waardevolle landschapselementen.

Restauratie kapel
Na de verwerving in 2009 ging Kempens Landschap samen met het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg en het Regionaal landschap Rivierenland de uitdaging aan om het kapelletje en zijn directe omgeving in te richten en te beheren.

Globale opwaardering
Gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap, Peter Bellens: “Na de restauratiewerken in 2012 is er ondertussen ook uitvoerig gewerkt aan de omgeving van de kapel. Er werd een zitplaats aangelegd en om het geheel wat kleur te geven werden enkele struiken geplant.”

Inga Verhaert, gedeputeerde en co-voorzitter van Kempens Landschap: “Voorbijkomende fietsers en wandelaars kunnen hier vanaf nu dus even halt houden en genieten van de natuur en cultuur die in dit kleine stukje landschap nauw verweven zijn. Als sluitstuk wordt binnenkort nog een infobord geplaatst.”

Ook interessant


Build for Life