Algemeen

Waardevolle gevel kloostersite Emelgem gaat tegen de vlakte

Bouwmaatschappij De Mandel heeft plannen met de oude Emelgemse kloostersite in de Prinsessestraat. Er komen serviceflats en sociale huurappartementen, in totaal 43 woongelegenheden. Tijdens de zitting van 1 oktober vroeg gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) of de gevel van het klooster geïntegreerd wordt in het project of afgebroken wordt. Schepen Dirk Van Walleghem (CD&V) kon geen antwoord geven en verwees het raadslid naar de bouwmaatschappij voor een antwoord.

"Uit de ontvangen informatie blijkt dat volgens de laatste plannen enkel de kapel van het klooster behouden blijft en de gevel in de Prinsessestraat zal afgebroken worden. Nadien zal de gevel wel in dezelfde stijl heropgebouwd worden. De werken zelf zullen ten vroegste eind 2013 van start gaan", aldus raadslid Himpe. "Het blijft alvast vreemd dat de huidige gevel tegen de vlakte zal gaan, want het pand staat op de lijst van het waardevol patrimonium."

De liefdadigheidszusters waren sinds 1819 in Emelgem werkzaam. In 1821 werd er gestart met een katholieke jongens- en meisjesschool. In 1856 werd het woonhuis van de liefdadigheidszusters omgevormd tot een klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. In 1860 werd er een kloosterkapel aan toegevoegd en in de loop van de jaren werd het klooster verder uitgebouwd.
Build for Life