Verbouwen

Kapelletje Celen in ere hersteld

In 2009 werd vzw Kempens Landschap eigenaar van een wegkapelletje aan de Herentalsesteenweg in Heist-op-den-Berg. Met haar schenking wilde de voormalig eigenares mevrouw Celen het behoud van dit kapelletje garanderen. De eerste stap is ondertussen achter de rug want in augustus 2012 werd de kapel gerestaureerd.

Het kapelletje aan de Herentalsesteenweg werd opgericht rond 1860 ter nagedachtenis van een grootoom van de eigenares, die op een nacht in de nabijgelegen Laak was gesukkeld. Het is een niet-beschermde, kleine bakstenen wegkapel, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en voorzien van een zadeldak van Vlaamse pannen.

“Ondanks haar geringe omvang heeft de kapel toch een grote impact op het gevoel en de beleving van het landschap. En net daarom zet Kempens Landschap zich naast het behoud van grote gebouwen en domeinen ook in voor het behoud van zulke kleine bedreigde en waardevolle landschapselementen.”, aldus co-voorzitter Peter Bellens

Nood aan beheer
Na beschadiging door een auto in 1980 werd de kapel nog hersteld door de broer van Dr. Jozef Weyns (heemkundige, bouwer en bewoner van landgoed Ter Speelbergen in Putte en eerste conservator van Bokrijk). Gezien de kapel de laatste decennia evenwel te lijden heeft gehad onder de tand des tijds, was de opwaardering noodzakelijk.

Na de verwerving in 2009, ging Kempens Landschap samen met het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg de uitdaging aan om het kapelletje en zijn directe omgeving in te richten en te beheren. De eerste stap is ondertussen gezet want het kapelletje werd in augustus gerestaureerd. Zo werd onder meer de klimopbegroeiing van de muren verwijderd, werd het baksteenmetselwerk waar nodig hersteld, werd het rooster opnieuw geschilderd en verankerd en werd tenslotte ook de binnenzijde van de kapel opgeknapt.

Inga Verhaert, co-voorzitter: “Na de restauratiewerken in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland, wordt dit najaar ook de omgeving van de kapel nog onder handen genomen. Kempens Landschap zal rondom het kapelletje een zitplaats voorzien voor voorbijkomende fietsers en wandelaars.“