Vastgoed

Kantoren op stationslocaties steeds populairder

Organisaties huren steeds meer kantoorruimte op loopafstand van stations. Vooral kantoren in de buurt van een intercitystation doen het goed. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. In 2015 werd veertig procent van alle opgenomen kantoorruimte in Nederland verhuurd binnen 750 meter van een station. Dit past in een trend die DTZ al enige jaren waarneemt. Ook de opname van kantoren tussen 750 en 1.500 meter van een station kent een licht groeiend aandeel, terwijl kantoren die 1.500 meter of verder van stations liggen aan terrein verliezen.

Van de 485.000 vierkante meter aan kantoorruimte die vorig jaar werd opgenomen in de buurt van stations bevindt 77 procent zich in de directe omgeving van een intercitystation. Dit is bovendien goed voor ruim een derde van het totaal opgenomen kantoorvolume in Nederland, dat vorig jaar 1,2 miljoen vierkante meter omvatte.

Station Amsterdam Bijlmer Arena was in 2015 de populairste kantoorlocatie, gevolgd door Amsterdam Sloterdijk, Rotterdam Alexander, Rotterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Opvallend is dat vier intercitystations uit de top vijf ook goed vanaf de snelweg te bereiken zijn, merkt DTZ op. Deze combinatie maakt dit soort locaties populair bij kantoorgebruikers.

Dat blijkt ook uit de verhouding tussen aanbod en opname, vervolgt de adviseur. In heel Nederland is momenteel bijna zeven keer zoveel aanbod als vraag naar kantoorruimte, terwijl bij intercitystations ‘slechts’ 2,5 keer meer kantoorruimte beschikbaar is dan wordt gevraagd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant