Verwarming & Sanitair

Kan je parket op vloerverwarming leggen - Waar op letten

Kan je parket op vloerverwarming leggen - Waar op letten
Een mooie statige parketvloer is een wens van veel (ver)bouwers. Maar hoe kan je parket op vloerverwarming leggen? Waar moet je precies op letten? We gaan hier wat dieper in op de vraag welke vloerverwarming en welk type parket het best combineren.

Kan je parket op vloerverwarming leggen?

Vloerverwarming en een parketvloer kan je beiden perfect zelf leggen. Zeker als je een goede begeleiding bij je vloerverwarmingsproject hebt, zoals Easykit die biedt, dan kan je makkelijk met zelfbouw aan de slag. Maar kan je in de eerste plaats vloerverwarming en parket combineren? Het antwoord is duidelijk ja. Maar er zijn enkele randvoorwaarden die je best in acht neemt. Zo wil je liefst een parketvloer die je vloerverwarming optimaal laat renderen. Hiervoor hou je best een maximale vloerdikte van 15 mm aan. Ga je naar dikkere planken dan gaat het rendement van je vloerverwarming afnemen.

Een andere randvoorwaarde is de luchtvochtigheid in je woning. Wil je een gezonde parketvloer en geen risico op scheurtjes dan zal je in je kamers waar parket ligt een luchtvochtigheid van 40 tot 55% moeten aanhouden. De beste oplossing om de luchtvochtigheid in je kamers te optimaliseren is door te ventileren. En ook ventilatie kan je met een goed begeleid systeem van zelfbouw zelf plaatsen.

Kan je parket op vloerverwarming leggen - Waar op letten

Is elk parket geschikt voor vloerverwarming ?

Hier is het antwoord neen. Voor vloerverwarming is enkel samengesteld parket geschikt. Immers een massief parket gaat een te hoge warmteweerstand geven wat de warmtewerking van je vloerverwarming inefficiënt gaat maken. Een massief parket op vloerverwarming leggen kan in geen enkele situatie. Een samengesteld parket heeft echter een lagere warmteweerstand dan massief parket. En het is ook een veel stabielere vloer. Bij massief parket loop je immers ook het risico op kromtrekken.

Is elk type vloerverwarming geschikt voor parket?

Je kan parket op vloerverwarming leggen als je van het juiste type vloerverwarming gebruik maakt. Het Reno vloerverwarmingssysteem en het Eco vloerverwarmingssysteem van Easykit kunnen beiden mooi afgewerkt worden met een parketvloer.

In het algemeen is samengesteld parket op vloerverwarming leggen perfect mogelijk als je gebruik maakt van een reversibele vloerverwarming (en -koeling) en indien de oppervlaktetemperatuur niet lager dan 18°C zakt. Het verschil met de ruimtetemperatuur mag liefst niet meer bedragen dan 5°C. Watergestuurde vloerverwarming is het meest geschikt systeem voor parket. Voor het vloeroppervlak wordt een maximumtemperatuur geadviseerd van 28°C. De verwarmingsbuizen moeten zelf bedekt worden met minimaal 30 mm cement.

Moet je het parket verlijmen of zwevend plaatsen?

Zwevend plaatsen is geen goed idee omdat de isolerende luchtlaag tussen de vloer en de chape je rendement sterk doet afnemen. Ga dus zeker voor verlijming.

Is je vloerverwarming geplaatst dan laat je je de verwarming best 14 dagen aan staan op 2/3 van de maximum temperatuur nadat de ondervloer zijn finale consistentie heeft bereikt. Daarna mag je de temperatuur geleidelijk, over een periode van een week, verhogen tot de maximumtemperatuur. Twee dagen voor je het parket op vloerverwarming leggen gaat, schakel je de verwarming dan uit. Twee dagen na de plaatsing mag de verwarming geleidelijk heropgestart worden met maximum 3°C/dag.

Zelf je vloerverwarming leggen en afwerken met parket? Ontdek in de onderstaande video hoe slimme zelfbouw werkt.Easykit kan je een bezoekje brengen op de BIS beurs van 07 tot 15 10 23 in Flanders Expo Gent. Download hier je gratis toegangtickets.

Ook interessant