Algemeen

Kamp C bereidt gemeenten voor op mogelijke stroomuitval

Het aangekondigde afschakelplan in de provincie Antwerpen kondigt mogelijkse stroomschaarte aan tijdens de volgende winterperiode. Kamp C wil lokale overheden ondersteunen en informeren in de voorbereiding naar dit scenario. “Door deze situatie is meer dan ooit duidelijk dat ons huidig model van energievoorziening niet langer houdbaar is. Niet alleen beleidsmakers en ondernemers moeten deze confrontatie aangaan, maar ook de gezinnen en bedrijven staan voor belangrijke uitdagingen. Kamp C kan daarbij helpen.”, aldus Peter Bellens.

In aansluiting op het overleg van Gouverneur Cathy Berx met de burgemeesters, ondersteunt Kamp C, het provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, de lokale overheden met een infosessie “Stroomuitval voorkomen? De kernzaken op een rij.”

De kans op stroomschaarste is in de winter het grootst tussen 17u en 20 uur. Op dat ogenblik ligt de verbruikspiek het hoogst en is de decentrale opwekking het laagst. Eén van de belangrijkste factoren bij energieschaarste is het beperken van de vraag. Hoe minder energie verbruikt wordt, hoe minder er opgewekt en getransporteerd hoeft te worden en hoe kleiner de kans wordt op een eventuele afschakeling. Het is daarom aangeraden om de consumptie waar mogelijk te verschuiven naar de nacht. Denk bijvoorbeeld het opladen van de GSM.

In de infosessie komen heel wat tips aan bod om het energieverbruik te verlagen. Je krijgt ook een antwoord op concrete vragen zoals “Hoe kan ik energie besparen met een beperkt budget ?”, “ Wat brengt energie besparen mij op?”, …

De nadruk ligt op de kleine, goedkope ingrepen die het energieverbruik aanzienlijk kunnen laten zakken en waar je meteen mee aan de slag kan. Er is ook aandacht voor grotere ingrepen, zoals isoleren, zonnepanelen en -collectoren, warmtepompen, enzovoort.

Via een webtool krijgt je verbeteracties voor je huis en wordt dieper ingegaan op wat te doen voor en tijdens een stroomstoring en hoe men een noodpakket kan samenstellen.

Deze infosessie is één van de vele zaken waarmee Kamp C de lokale overheden en haar burgers ondersteunt. Voor meer informatie: neem contact op via info@kampc.be.

Ook interessant


Build for Life