Nieuwbouw

Kalk Bibliotheek Keulen: een innovatieve bibliotheek voor de hele wijk

Kalk Bibliotheek Keulen: een innovatieve bibliotheek voor de hele wijk
Het Kalk-gebied is een van de meest uitdagende oude industriegebieden van Keulen (Duitsland). Het district vindt zichzelf langzaam opnieuw uit als een moderne wijk. In het hart van Kalk worden bezoekers sinds kort warm welkom geheten op een third place voor mensen van alle leeftijden: de gloednieuwe Kalk-bibliotheek. Het is een cultureel huis om te relaxen, werken, lezen, leren of creëren en bovendien een duizelingwekkende dosis digitecture te ervaren.

De vernieuwde Kalk Bibliotheek (een divisie van Stadtbibliothek Köln) is een co-creatie van Aat Vos (ontwerp, strategie, creative direction) en Andreas Franke van FRANKE Architektur | Innenarchitektur (ontwerp- en engineeringpartner). De Kalk Library is een van de meest recente projecten van Aat Vos in Duitsland en het resultaat van een samenwerking tussen de bibliotheek en de buurt. Het bibliotheekteam gebruikte Design Thinking-methoden (onder leiding van Julia Bergmann, trainer en bibliotheekconsulent) en gebruikersenquêtes om ervoor te zorgen dat de Kalk-bibliotheek werd aangepast aan de wensen uit de buurt. Aat Vos legt uit: “Geïnspireerd door de onderzoeksresultaten die werden opgedaan in de Kalk-gemeenschap, was het bibliotheekteam enorm betrokken om het best mogelijke resultaat voor de gebruikers van de bibliotheek te creëren. Dit leidde tot uitbreiding van het project. We hebben daardoor de gehele bibliotheek opnieuw ingericht in plaats van 'alleen' een gamestation aan de afdeling jeugd toegevoegd, wat het oorspronkelijke plan was. Dit project is een goed voorbeeld van ‘the power of a story’ en het vermogen om stakeholders te enthousiasmeren.”

Kalk Bibliotheek Keulen

Huiselijke sfeer

Met zijn speciale ontwerp spreekt de Kalk-bibliotheek zowel jonge als oudere mensen aan. Er zijn tal van uitnodigende ruimtes met ieder een eigen karakter die van elkaar worden gescheiden middels boekenrekken. Er is ook een grote speelgoedhaas om op te spelen en te zitten, comfortabel meubilair, een meertalige mediaselectie, Wi-Fi en natuurlijk veel gezellige hoekjes om achterover te leunen en te ontspannen, al dan niet met een boek of met vrienden erbij. De Kalk bibliotheek biedt ook rustige leerplekken, werkplekken voor kleine groepen en een café waar drankjes genuttigd kunnen worden van de aangrenzende cafetaria. Tegenover het werkgebied staat een ‘Superregal’: een groot, transparant opbergmeubel dat de hele wand beslaat.

De eerste verdieping behoort de jeugd toe. Daar werd een op maat gemaakt zit-, speelen feel-good landschap voor hen gecreëerd - met een interactief scherm "The Wall", het Digitecture-project, speciaal voor Kalk ontworpen door Urban Screen. Urbanscreen transformeert architectuur en ruimtes in verhalen en creëert incidenteel een nieuwe kunstvorm. De jongeren kunnen 'chillen', rondhangen, spelen of werken. Grote tafels, een open atmosfeer, dimbare verlichting, comfortabel vintage meubilair, tapijten en makerspaces (die ruimte bieden aan meerere bezoekers om te experimenteren) worden gecombineerd met industriële hardhouten vloeren en andere contrasterende elementen. De uiterst informele, aantrekkelijke atmosfeer verandert de kijk van de jongeren op de bibliotheek en leidt tot een beeld- en paradigmaverschuiving. Hier wordt de bezoeker de maker - van de consument tot de producent, die nieuwe dingen leert en zijn kennis deelt met anderen.

Kalk Bibliotheek Keulen

Innovatieve bibliotheek

Hannelore Vogt, directeur van Stadtbibliothek Köln, is verheugd over de nieuwe districtsbibliotheek: “Kalk is de wijk met het hoogste percentage migranten in Keulen. Daarom kozen we bewust in Kalk voor één van de meest innovatieve bibliotheken van Duitsland. We wilden een onconventionele, onmiskenbare Third Place, ontworpen door Aat Vos, met tal van aantrekkelijke faciliteiten en diensten voor iedereen. Zo is er samen met de kunstenaarsgroep Urbanscreen uit Bremen een uniek interactief kunstproject ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen en adolescenten samen met lokale kunstenaars experimenteren met grootschalige digitale kunstwerken. De Kalk Bibliotheek biedt zowel een makerspace als een mobiele versie daarvan, een e-cargo bike waarmee we mensen buiten de bibliotheek kunnen bereiken. Verder vertrouwen we op het concept Open Library, wat betekent dat we ook toegang buiten de openingsuren mogelijk maken. Samen met de inwoners van Kalk zullen we een inclusief en interactief concept ontwikkelen; buurtbetrokkenheid op zijn best.”

Opdrachtgever: Stadtbibliothek Köln / Cologne Public Library

Kalk Bibliotheek Keulen

Ook interessant